250 GRAM GROENTE PER DAG ETEN IS NIET ZO MOEILIJK

Sinds kort raden de Nederlandse gezondheidsinstanties ons aan om niet twee ons, maar minimaal 250 gram groente per dag te eten. Een half pond dus, gekookt of rauw. Dat klinkt veel, maar in werkelijkheid is het goed te doen. Hoe zien 2,5 ons groenten eruit? Dat is best een lastige vraag, bijvoorbeeld omdat veel groentes slinken tijdens het bereiden. Hier een selectie:

Dora groente en fruit

  • Een grote winterpeen weegt, schoongemaakt en al, ongeveer 250 gram. Bovendien slinkt een winterpeen niet als je hem kookt.
  • Twee grote of drie kleinere tomaten wegen samen ongeveer 2,5 ons. Tomaten zijn erg handig als ‘verborgen’ groente: kinderen beschouwen tomaten niet snel als ‘groente’. Tomaten laten zich ongezien in allerlei gerechten verwerken, zoals pastasauzen en salades. Tomaten worden wel erg zacht als je ze kookt, en verliezen hun vocht. Maar dat vocht komt bijvoorbeeld in de saus terecht, en gaat dus niet verloren.
  • Twee grote stengels prei wegen weliswaar meer dan 250 gram, maar om ze te bereiden moet je ze goed schoonmaken, waarbij je veel harde stronken en bladgroen weggooit. Bovendien slinkt prei nogal tijdens het koken. Uiteindelijk houd je van twee stengels ongeveer 2,5 ons gekookte groente over.
  • Een grote ui, die je meestal los koopt bij de supermarkt, weegt meer dan twee ons. Ui is ook zo’n gemakkelijk te verbergen groente, die kinderen nauwelijks herkennen als groente. Ui wordt wel zacht, maar slinkt niet erg.
  • Een flinke struik andijvie lijkt op het eerste gezicht ruim voldoende voor een heel gezin, maar als je deze groente kookt, dan houd je uiteindelijk maar weinig over. Samen met spinazie is andijvie de wereldkampioen slinken van de groentetuin. Beginnende hobbykoks verkijken zich wel eens op de hoeveelheid die ze uiteindelijk overhouden. Als je stamppot van rauwe andijvie met aardappelen maakt, heb je minder nodig. Daarom was andijvie vroeger een spaarzame groente, en kennen veel mensen andijvie alleen als stamppot.
  • Een doorsnee supermarktpaprika weegt, eenmaal schoongemaakt en ontpit, meer dan twee ons. Paprika is ook zo’n groente die je overal doorheen kunt bakken, zonder dat iemand in de gaten heeft dat hij of zij gewoon echt groente zit te eten. Een paprika wordt zacht, maar slinkt nauwelijks.

Als vuistregel geldt dat je, als je bladgroentes zoals andijvie, spinazie, prei of kool klaarmaakt, je ten minste de dubbele hoeveelheid rauwe groente koopt, die je uiteindelijk klaargemaakt op je bord wilt scheppen. Relatief harde groenten zoals bietjes, broccoli, rapen en wortelen slinken niet of nauwelijks. Een half pond rauwe koolrabi wordt een half pond gekookte koolrabi.

Minder volume

Uien en paprika zijn groenten die weinig slinken, maar die wel zacht worden, en daardoor minder volume krijgen. Daardoor kan de hoeveelheid minder lijken. Wie zijn groente als rauwkost eet, verliest natuurlijk ook geen gewicht of volume. Sla en rauwkost zijn daarom vanuit kostenoogpunt voordelig. Maar een geroerbakte of gekookte prei geeft zijn vitaminen en mineralen gemakkelijker af aan het lichaam dan een rauwe prei, en dat is niet onbelangrijk. Alleen maar sla eten is geen goede strategie, ook geen goede bezuinigingsstrategie.

LEES MEER:   Van sommige groenten kun je zelfs meer dan één keer eten:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/groenten-waarvan-je-diverse-malen-kunt-eten/

Dit vind je misschien ook leuk...