ALLES VOOR DE KERST, KANT-EN-KLAAR

De meeste grote supermarktketens hebben hun speciale kerstkrantjes inmiddels bij hun klanten bezorgd. Eigenlijk zijn het geen krantjes meer, maar glossy’s in full colour op glanspapier gedrukt. ‘Heeft u last van kerststress?’, vroeg een van de folders voorzichtig. Nou, als je nog geen stress had, dan krijg je de zenuwen van al die aanbiedingen. Hoe kun je ooit het goede kiezen, als er zoveel keus is?

Een grote landelijke supermarkt liet een catalogus samenstellen met meer dan vijfhonderd producten voor de komende feestdagen. Een overweldigende hoeveelheid keuze! Uiteraard staan in het 64 pagina’s dikke boek allerlei feestelijke hapjes en drankjes, van betaalbare flessen bubbelwijn tot gemarineerde gourmetvleesjes, exotische groenten en een ijstaart van bijna een tientje.

Kersttrui

Iedereen kan ook kiezen uit diverse soorten kersttruien en kerstboomversiering, en je kunt met korting je kerstshow en je kerstvakantietripje naar het Sauerland reserveren. De complete kerstbeleving binnen handbereik. Je hoeft er niet eens meer voor naar de winkel: een telefoontje of een muisklik is genoeg. Alles zorgenvrij aan huis bezorgd.

Er is in dit kerstboek alles aan gedaan om de kerststress niet eens te laten opborrelen. Veel gerechten zitten bijna gaar in zo’n handig aluminium ovenbakje. Gewoon tien minuten vóór het opdienen in de oven, en je hoeft er verder niets aan te doen. Dan houd je veel tijd over om de kersttruien van de andere gasten te bewonderen. Zelfs het uitzoeken van recepten is al door de supermarkt gedaan. Je hoeft zelf vrijwel niets meer te doen.

Amateurcompetitie

Behalve kiezen! Wat een stress! Het is alsof je niet in de amateurcompetitie van de Hoofdklasse A speelt, maar wordt gedwongen om eredivisievoetbal te gaan spelen. Van boerenkool met worst naar driesterrenkoken, alleen in de komende weken. Omdat het moet. Omdat iedereen het blijkbaar doet. Omdat jouw supermarkt laat zien hoe het moet. Help! Ik ga af bij de familie, zonder die bospaddenstoelentaartjes en eend met frambozendressing. Stress!

Onze oproep: gooi die folders bij het oud papier en doe het weer zelf. Zoals de moeders in de jaren vijftig, toen een rollade nog een onvoorstelbare luxe was. Gewoon spruitjes met rollade en een zelfgemaakt puddinkje toe, daar is niets mis mee. Heldere, zelfgemaakte groentesoep vooraf. Weg stress, weg geldverspilling, weg kant-en-klaar eten dat naar natgemaakt karton smaakt.

Méér

Natuurlijk moet je zelf weten hoe je Kerst en Oud- en Nieuw doorkomt, qua eten. Maar tante Dora denkt wel, dat minder in de komende weken eigenlijk méér is. En voor het geval het schransmatig toch uit de hand loopt: een grote voordeeldrogisterij heeft de komende tijd de maagzuurremmers in de aanbieding. Een geruststellende gedachte.

LEES MEER: Als je je niet zo druk maakt om het kerstdiner, dan houd je tijd over om je eigen kerstdecoraties te maken:

LEER KERSTDECORATIES ZELF MAKEN (OP INTERNET)

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. groene vrouw schreef:

    Helemaal mee eens!
    Ook hier eten we gewoon boerenkool stamppot, heerlijk hoor.
    Hier geen kerst stress!

  2. Odette schreef:

    1e kerstdag gaan we hier wel gourmetten, maar wij houden het verder ook eenvoudig. In de stress schieten voor een feestje lijkt me erg zonde van je tijd en zonde van het feestje. Gewoon rustig aan doen en genieten.