BLIJF COOL MET GEZONDE SALADESCHOTELS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Volgens de weermannen en weervrouwen wordt het toch weer wat warmerde komende dagen. Met warm weer is het geen pretje om in een hete keuken je potje te staan koken. Warm weer vraagt om (maaltijd)salades. Zoals de witte bonensalade waarvan we het recept eerder al gaven. Het bereiden en eten van een koude saladeschotel heeft vele voordelen. Hier zijn de tien belangrijkste:

rode kool salade blauwe kaas

  • Tijdens warme zomerdagen houd je jouw huis lekker koel, als je het fornuis of de oven uit laat.
  • Door niet te koken bespaar je flink wat energie.
  • Rauwe groente bevat dikwijls meer vitaminen en mineralen dan (lang) gekookte groente.
  • Bij het bereiden van salades en rauwkost gebruik je meestal minder vet. En als je vet gebruikt, dan is het plantaardig in de vorm van olie.
  • Salades en rauwkost kunnen heel goed vegetarisch of met heel weinig vlees of vis worden bereid, en vormen daardoor een goede gelegenheid om een dag vlees te minderen.

Dora Syrische salade 1

  • Je bent met een salade meestal snel klaar en houdt daardoor meer tijd over voor andere leuke dingen.
  • Een lekkere salade of rauwkost laat zich gemakkelijk bereiden van restjes van de vorige dag. Dat is snel, voordelig en spaarzaam.
  • In salades kun je gemakkelijk kruiden en wilde groenten uit de natuur of uit jouw tuin verwerken. Allemaal hartstikke goedkoop en gezond.
  • Bij het klaarmaken van een salade willen kinderen jou graag meehelpen, en dat doen ze meestal zonder veel brokken te maken.
  • Bewaar, als de boel niet teveel verlept is, de restjes van de salade en serveer ze de volgende dag bij de lunch.

Stokbrood erbij, en je hebt een volledige maaltijd. Wat wil een mens nog meer?

Dora witlofsalade 1

LEES MEER:   Nou hup, nog een lekkere salade dan:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/frisse-tomaten-en-komkommersalade-met-kip-en-bieslookdressing/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...