BROOD IS MEER DAN EEN ONDERLEGGERTJE VOOR DE JAM
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
‘Geef ons heden ons dagelijks brood’, bidden nog veel mensen, voor ze gaan eten. Brood is sinds mensenheugenis wereldwijd een heel belangrijk voedingsmiddel. Brood vult en geeft je energie. Bovendien behoort brood tot de groep van de meest goedkope levensmiddelen die we kennen. Hoewel veel hippe foodies brood inmiddels hebben afgezworen als gif voor je lijf, is brood nog steeds een goede en verantwoorde keuze.
De meeste Hollanders gebruiken brood eigenlijk maar voor één ding: voor de dagelijkse boterham, bij voorkeur met kaas, jam of boterhamworst. Lekker vertrouwd, en misschien een beetje saai. Behalve die boterham met tevredenheid zijn er echter nog veel meer manieren om brood in je maaltijden te verwerken. Hieronder geven we je een aantal voorbeelden van de veelzijdigheid van brood:
- In plaats van rijst, kun je curryschotels ook serveren met brood. In India lepelen ze hun eten op met chappati, een plat brood dat je heel makkelijk van wat meel, zout en water zelf kunt maken. Zelfs met twee Hollandse linkerhanden.
- Stokbrood met paté, aangevuld met een chutney en salade, is een complete maaltijd.
- In de jaren tachtig werd er zelfs reclame voor gemaakt: de panpizza. Dat was een soort pizza van boterhammen, belegd met lekkers, en gebakken in een koekenpan met een deksel erop. Pizza-achtige gerechten zijn gemakkelijk te maken met brood: met platte Turkse broden, plakjes stokbrood en doorgesneden pitabroodjes, maar ook met voorgesneden sneetjes brood uit de supermarkt. Ze worden klaargemaakt in de oven, of zelfs in een koekenpan.
- Ze staan op onze website: hartige taarten met een bodem van sneetjes brood. Heel simpel en snel, en een ideale manier om ‘oud’ brood te hergebruiken.
- Je kunt brood ook vullen. Zuinig met tante Dora heeft daarvoor de afgelopen jaren al diverse suggesties gegeven. Opensnijden, groente, kaas en andere lekkere dingen erin, en (af)bakken in de oven. Of in het tosti-ijzer. Want de oer-Hollandse tosti is natuurlijk ook gewoon gevuld brood.
- In het Midden Oosten is het heel normaal om brood toe te voegen aan bijvoorbeeld salades. Gisteren stond in het Kookschrift van tante Dora een recept voor een Syrische salade, waarin beslist een in stukken gesneden, knapperig pitabroodje hoort. Een soort croutons dus, zo je wilt.
- Met brood kun je soepen en sauzen binden, dankzij het zetmeel in het brood. In Vlaanderen worden stoofschotels klassiek gebonden door een met mosterd bestreken boterham met het vlees mee te stoven.
- Paneermeel is eigenlijk niet meer dan geroosterd broodkruim. Je kun zelf gemakkelijk paneermeel maken. Maar ook vers broodkruim kun je goed gebruiken om bijvoorbeeld op ovengerechten een lekker korstje te maken. Een Wiener schnitzel, gepaneerd met broodkruim in plaats van paneermeel, smaakt meteen veel avontuurlijker.
Brood is dus meer dan die eeuwige bruine boterham met pindakaas. Maak er een sport van, om brood in je maaltijden te verwerken. Snuffel maar eens door de recepten op onze website, daar staan heel wat lekkere suggesties bij. Terecht, want brood is niet duur, en heeft duizend en één toepassingsmogelijkheden.
LEES MEER: Dit recept, bijvoorbeeld:
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl
Ik heb laatst van zelfgemaakt platbrood lasagne gemaakt (voor het gemak in een ronde ovenschaal). Het viel zó in de smaak dat iedereen het zelfs lekkerder vond dan “gewone” lasagne! En veel goedkoper: 1 kg bloem kost 40 cent (ik gebruikte ongeveer de helft hiervoor) en 500 gram lasagnebladen kost gauw een euro. Dat extra werk maakt mij als hobby(brood)bakster verder weinig uit.