BUITEN KOELEN IS GRATIS

Nu de vorst uit de lucht begint te raken, maar de temperaturen nog redelijk laag zijn, ook overdag, is het slim om dranken en etenswaar buiten te laten koelen. De koele buitentemperaturen zijn immers gratis, terwijl koeling in de koelkast stroom en dus geld kost. Als vuistregel geldt: hoe voller de koelkast, hoe meer stroom de koeling kost. Hoe minder er in de koelkast zit, hoe minder stroom. Wat je buiten de koelkast kunt koelen, bespaart je dus geld.

Dora opbergkast

Wie een feestje wil vieren, kan de krat pils net zo goed op het balkon of naast de achterdeur zetten. Zes of zeven graden is een ideale temperatuur voor bier. Maar ook frisdranken en sappen blijven lekker koel in de buitenlucht. Als je op de begane grond woont en bang bent dat de buren het bier stiekem meenemen, dan kun je alles ook in de schuur zetten. Dan moet de schuur wel vrijstaand zijn en van binnen koud.

In de schuur

Levensmiddelen die wel koel moeten staan, maar niet teveel lijden onder de geringe temperatuurschommelingen buiten, kun je ook in de schuur opbergen. Dan moet je misschien niet denken aan vlees of vis, maar wel aan melk, eieren, kaas, bepaalde groenten en fruit, en kant en klare salades en sauzen. Zorg er wel voor dat alles goed afgesloten bewaard wordt, buiten bereik van muizen, katten en insecten. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een oude, uiteraard niet aangesloten koelkast gebruiken. Die is geïsoleerd. Daardoor duurt het wat langer voordat de binnenkant koud is, maar de temperaturen schommelen ook minder.

In de tijd van tante Dora gebruikten mensen vliegenkastjes aan de buitenmuur: houten kastjes met een deurtje van gaas. Het gaas hield de insecten tegen, maar liet ook de koele buitenlucht door. In een tijd dat er nog weinig koelkasten waren, was zo’n vliegenkastje in het voorjaar en najaar een uitkomst.

Dora ijspegels

 

Als een deel van je etenswaar in de schuur staat, is het misschien wat lastig om de spullen naar je keuken te brengen, en aansluitend weer terug naar de schuur. Een muizen- en insectenvrije kast vlak bij de keukendeur maakt de tocht naar het voedsel korter. Ook op een balkon is zo’n natuurlijk koelkastje handig in gebruik. Misschien moet je eens experimenteren? Koelen zonder stroom levert geen gigantische winst op, maar wel genoeg om het zinvol te maken om het te overwegen.

Let wel op de nachtvorst. Een heel klein beetje nachtvorst is niet erg, zeker als de koele kast in een schuur staat. Maar het zou zonde zijn als je flesjes bier kapot vriezen.

LEES MEER:   Ook van die leuke kastjes buiten: ruilbibliotheken!

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/gratis-boeken-lezen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. marja schreef:

    Mijn tante woonde in de stad en had in wand op de noordkant op twee hoog een kastje . Het was open aan de buitenkant met een soort spleten in de muur waar alleen koude lucht door kwam en geen vogels door heen konden . Aan de binnenkant kon je het met een klein deurtje openmaken. Dat hadden alle huizen daar. Zij had geen balkon, geen keuken, maar een kraanhok met een klein aanrechtje en alleen koud water. Ze kookte in de achterkamer. Verder was er alleen een voorkamer er twee bedsteden. En dat is niet eens zo heel erg lang geleden. Ik denk 45 jaar of minder.
    In het kastje bewaarde ze de dubbelgestoomde melk en het vlees onder een dikke laag vet Zij kreeg pas een koelkast toen ze dik in de zestig was.

  2. Neef M schreef:

    Mooie herinnering, Marja! In Parijs heb je ook ingebouwde kastjes in de buitenmuur van de keukens. Bedankt voor je bijdrage.
    De neven