CREATIEF EN GEZOND KOKEN MET NOTEN

December is traditioneel de maand van de noten, en niet alleen voor de eekhorentjes onder ons. Noten zijn erg gezond. Ze bevatten onder andere veel vitaminen uit de B-groep, plus een heleboel andere vitaminen, mineralen en sporenelementen. Vooral voor vegetariërs zijn noten een onmisbare aanvulling op een vleesloos of vleesarm dieet. Fijn, tante Dora, maar hoe kan ik al die gezonde noten in mijn dagelijkse maaltijden verwerken? Is dat niet vreselijk veel gedoe?

dora-eekhoorn-met-nootjes

Welnee! Het is heel simpel, als je er maar op tijd aan denkt. Vandaag presenteert het Tante Dora Kook Team (TDKT) een aantal mogelijkheden om noten in maaltijden te verwerken:

  • Wat dacht je van een simpel handje pinda’s? Die kun je al eten terwijl je je avondeten bereidt, bij een aperitief. Je moet er geen pond van eten, maar een handje ongezouten pinda’s per dag schijnt een beschermende werking te hebben tegen onder andere hart- en vaatziekten. Pinda’s voelen zich ook erg thuis in Aziatische wok- en stoofschotels.
  • Ook cashewnoten laten zich heel gemakkelijk verwerken in roerbakschotels. In Azië worden ongezouten cashewnoten traditioneel gebruikt bij het wokken. Cashewnoten zijn een wat duurdere notensoort, maar je hebt er niet veel van nodig, en in de koelkast kun je ze lang bewaren zonder dat ze ranzig worden. Een lekker crunch bij knapperige roerbakgroenten.

cashewnoot

  • Amandelen kun je heel kopen, en als amandelschaafsel. De dun geschaafde amandelen kun je prima roosteren in een koekenpan. Ze smaken prima over een visschotel. Amandelen zijn goed te verwerken in allerlei gebak en taart, ook in hartige taart.
  • Walnoten zijn ideaal voor over de sla. Even grof hakken en klaar. In combinatie met een vinaigrette met notenolie kun je zo je slaschotel pimpen met een volle notensmaak. En zeg nu zelf: wat is er in december nu leuker dan met z’n allen aan de eettafel walnoten kraken en eten. Walnoten in de dop zijn niet goedkoop. In de afdeling zelf bakken van de supermarkt zijn voordelig al gedopte walnoten te krijgen, naast gedopte amandelen.
  • Het zijn wel geen noten, maar sesamzaadjes kunnen in je eten dezelfde rol spelen als noten: die van vitaminebommetjes en smaakmakers. Vooral als je de sesamzaadjes kort roostert, krijgen ze veel smaak. Heerlijk over Aziatische roerbakschotels, salades en over vlees zoals saté.

walnoten

Als je jezelf bij het bereiden van elke maaltijd standaard vraagt: welke noten kan ik hierin verwerken?, dan blijken de mogelijkheden al snel eindeloos te zijn. Noten zijn niet altijd goedkoop, maar je hebt er weinig van nodig, en in de koelkast kun je ze heel lang bewaren zonder dat ze ranzig worden. En ze zijn gezond, dus. Maar dat weten de eekhorentjes al lang.

LEES MEER:   Zo’n vegetarische mieschotel met pikante pindasaus is bijvoorbeeld een goed begin:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/mieschotel-met-pikante-pindasaus-vegetarisch/

 

Dit vind je misschien ook leuk...