DE AZIATISCHE KEUKEN IS EEN SPAARZAME KEUKEN

Vandaag vind je in het Kookschrift van tante Dora een recept voor zoetzure groente in een flensje. Het is een recept uit de Aziatische keuken. We hebben wel vaker gerechten uit het Verre Oosten op onze pagina’s staan. Dat is niet verwonderlijk, want Aziatische gerechten kunnen heel spaarzaam worden bereid. Niet als je een pond biefstuk of dure gamba’s in de wokpan doet, maar zelfs met simpele en goedkope ingrediënten kun je prachtige gerechten klaarmaken. Hier vier redenen waarom Aziatisch koken de portemonnee spaart:

dora-wok

  • Gerechten uit het Verre Oosten kunnen prima zonder vlees worden bereid. Dat scheelt. Veel arme mensen in steden als Bangkok of Jakarta kunnen zich sowieso maar weinig vlees of vis veroorloven. Vegetarisch is vaak een goedkoop alternatief, en hoeft niet minder van smaak te zijn, dankzij de uitgesproken kruiderij.
  • Ook als je wel vlees of vis klaarmaakt, kost dat op z’n Aziatisch doorgaans minder dan wanneer je Hollandse pot bereidt. Een paar reepjes vlees of een half bakje garnalen is vaak al genoeg voor de smaak en de vitaminen. Voor het bedrag dat je daaraan uitgeeft kun je echt geen (over de rand van je bord hangende) schnitzel kopen. Bovendien hoeven het geen extra mooie stukjes vlees of vis te zijn. Diepvriesvis of een restje kip van gisteren zijn vaak genoeg.
  • Omdat er in Aziatisch eten zoveel groente gaat, kom je heel snel aan de 250 gram groente, die je volgens de experts per dag moet eten. Dat is goed voor je gezondheid. Bovendien hoeven het geen exclusieve groenten te zijn. Met een prei en een paar uien en knoflook ben je al een heel eind. Dat zijn goedkope groenten, die bovendien lekker en gezond zijn. Zelfs de kinderen lusten zo nog wel tweeds.
  • Veel Aziatische producten worden in goedkope toko’s en zelfs op de weekmarkt aangeboden. Ze zijn niet duur in de aanschaf, en sommige producten zoals sauzen en bijlagen kun je heel lang bewaren. Dat zal je de kop niet kosten.

dora-aziatische-andijvie-1

De Aziatische keuken heeft een voorgeschiedenis van duizenden jaren. Chinezen, Japanners en Indonesiërs kunnen daarom een maaltijd uit niets klaarmaken, met de dingen die toevallig voorhanden zijn. Dat moet je net hebben, als je als Europeaan krap bij kas zit. Meer recepten uit het Verre Oosten, zouden we zeggen. Ook voor de smaak.

LEES MEER:   Soms is een mespuntje genoeg, in de Aziatische keuken:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/soms-is-een-mespuntje-genoeg/

 

Dit vind je misschien ook leuk...