DENK NU AL EEN BEETJE AAN JE KERSTDINER

Sinterklaas is momenteel met zijn stoomboot langzaam op weg van Spanje naar Nederland. En bij de grote tuincentra zijn de kerstshows alweer ingericht. Of je het nu leuk vindt of niet: het feestseizoen 2019 is aangebroken!

Zo’n feestseizoen kan flink ontaarden in een nachtmerrie. Veel van onze lezers weten precies wat we bedoelen. Halfgare kerstdiners, dingen die gezellig hadden moeten zijn, maar in ongezelligheid ontaarden, en bestellingen die niet op tijd aankomen. Stress! Rustig. Als je een aantal dingen in de gaten houdt, dan valt niet de hele decembermaand in het water. Laten we eens beginnen met wat onthaastende tips voor de aanstaande dinertjes. Dan kun je daar alvast rustig van worden.

Feestelijks

Waarmee moet je rekening houden, als er van je verwacht wordt dat je iets feestelijks kookt? Hier zijn een drietal tips om in de gaten te houden:

  • Als je kookt, beperk je dan tot een aantal simpele maar smakelijke gerechten. Natuurlijk is er niets mis met wildgebraad, Christmas Pudding en dure champagne. Maar vooral kerstdiners verworden tegenwoordig steeds meer tot wedstrijdjes wie de duurste en de meest exclusieve gerechten op tafel kan toveren. De meeste hobbykoks hebben niet de vaardigheden om al dat bijzondere eten goed klaar te maken. Supermarkten verdienen fortuinen aan complete kookpakketten, waarmee je wel ineens culinair zou kunnen toveren. Je hoeft de boel alleen maar een half uurtje in de oven te gooien. Meestal smaakt het nergens naar, want al die kant en klare marinades waarin het kostelijke vlees drijft, zijn ronduit smerig.

  • Doe het zelf, maar maak iets met kooktechnieken en ingrediënten die je beheerst. Als je iets speciaals gaat koken, oefen dat dan van tevoren. Experimenteer niet op de avond zelf, met het risico op keukenstress, en de kans dat het totaal mislukt. Het hoeft geen gebraden gans te zijn: een rollade is ook leuk, zeker als je ‘m eigenhandig van tevoren gerold hebt. In de oven geroosterde groenten zien er feestelijk uit, kosten weinig, zijn gemakkelijk te maken en smaken heel speciaal en kerstmis-achtig. Op onze website staan recepten te over, die je zo kunt overnemen.
  • Misschien is het niet ieders ding, maar je kerstdiner wordt wel bijzonder als je iemand uitnodigt, waarvan je denkt dat die persoon anders maar alleen thuis zou zitten. Dat kan een familielid zijn, of zelfs een buurman of buurvrouw. Het is goed om aan anderen te denken, als je het zelf leuk hebt. Houd anders aan tafel een inzameling voor een goed doel, waar iedereen aan tafel achter staat. De inzameling hoeft niet heel veel op te leveren. Maar op deze manier zit je niet louter in jouw privé hokje, maar hoor jij bij de wereld en de wereld hoort bij jou. Vooral als je weinig geld hebt, is dat een fijn gevoel.

Advies

Zo, de kop is eraf. Natuurlijk kun je van ons de komende weken allerlei advies verwachten over de naderende decembermaand. Hoe je die periode smakelijk, rustig, gezellig en vooral: voordelig doorkomt. Voordelig, maar niet armoedig. Je kent ons. Probeer alvast om met de tips van vandaag vertrouwd te raken. Er is niets vreemd aan om nu al te experimenteren, als je later dit jaar een smakelijk feestdiner wilt klaarmaken. Onthaasten in de keuken begint nu.

LEES MEER:   Wat dacht je van het Tante Dora Jaren Vijftig Retro Kerstdiner?

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/het-tante-dora-jaren-vijftig-retro-kerstdiner/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ans schreef:

    Ik ben alvast begonnen met de reclames in de gaten houden, veel lekkers wat nu nog regelmatig in de aanbieding is , is met de feestdagen meestal behoorlijk aan de prijs. Genoeg dingen die je alvast kunt aanschaffen voor in de diepvries of de voorraadkast. En speciale feestproducten koop ik juist na de feestdagen omdat ze dan vaak voor weinig weg moeten omdat er te veel ingeslagen was. Eet ik dat feestdiner wel op een gewone zondag.