DOE EENS WAT LEKKERS MET DIE VERGETEN RESTJES

Zelfs als je spaarzaam inkoopt, blijven er wel eens half opgegeten of aangebroken voedingsmiddelen in je koelkast liggen. Halfvolle potjes, of restjes in een opgerold plastic zakje. Meestal lijkt het niet op het begin van een heerlijke maaltijd of een smakelijk tussendoortje. Maar ‘vergeten’ voedingsmiddelen hebben soms onverwachte mogelijkheden.

Dora koelkast 1

Hier volgen een viertal van die ‘vergeten’ ingrediënten, plus enige suggesties wat je ermee kunt doen:

  • Een restje augurken in een pot.   Fijngehakte zoetzure augurken zijn een prima bijlage bij bonen en erwten. Snij ze fijn en strooi de stukjes augurk over een lekker bord chili con carne of een bord bruine bonen. En vergis je niet: behalve vitamine C zitten er behoorlijk wat vitaminen in zure bommen. Ook als ze al twee weken in een aangebroken pot in de koelkast staan.
  • Een halve citroen.   Je hebt ooit een halve citroen uitgeperst voor een vinaigrette, en de andere helft heb je op een schoteltje gelegd met een stukje plastic folie erover. Na een halve week ligt de halve citroen nog in de koelkast. Geen probleem! Pers de halve citroen uit, en schil wat van de schil af met een dunschiller en snij die in flinterdunne reepjes. Doe het sap, de fijngesneden schil en wat suiker in een bekertje crème fraîche of yoghurt, en je hebt een smakelijk dessert met lemonsmaak. Voor de hele familie. Voor heel weinig geld.
  • Een kontje worst.  Wat moet je met zo’n stompje chorizo of cervelaat? Te weinig voor een belegde boterham, en te veel om even zo, hup!, in je mond te stoppen? Waarom verwerk je de worst niet fijngesneden in een lekkere linzensalade, of in een pittige bonenschotel? Geef er smaak mee aan je risotto, of combineer de in blokjes of reepjes gesneden worst met gestoofde aubergine. Worst geeft smaak aan alles wat je klaarmaakt, zelfs als het een klein stukje is.
  • Een paar eetlepels yoghurt.   Niet genoeg yoghurt voor een toetje misschien, of voor een ontbijt met muesli. Maar misschien wel genoeg voor een lekkere sladressing. Voeg er bijvoorbeeld azijn, een drupje olie, een flinke dot mosterd en allerlei verse tuinkruiden aan toe. Goed roeren en over de sla verdelen. Romig, licht zuur en maar weinig calorieën. En goedkoop.

Dora twee ons groente klein

Met andere woorden: gooi die vergeten restjes niet weg, maar doe er iets mee. Pas ze in een recept. Er is niets op tegen om in te kopen op basis van wat je nog in de kast hebt staan. Pas je avondeten aan aan de augurken die je nog in de koelkast hebt liggen. Snij ze fijn en verdeel ze over de sla, bijvoorbeeld. Verspil niet. Haal de vergeten voedingsmiddelen naar voren, voor het voetlicht, en doe er wat mee.

LEES MEER:   In de koelkast zijn voedselresten nog heel lang houdbaar:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/in-de-koelkast-zijn-geopende-potten-nog-heel-lang-houdbaar-dat-hebben-ze-getest/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Lot schreef:

    Ik doe ook vaak een halve komkommer in het augurkennat, na 3 dagen is dat lekker zuur geworden.