ANDER GOEDKOOP LEKKERS VOOR SINT

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen

duo choco

Deze tijd van het jaar kan niet zonder af en toe wat lekkers te snoepen. Je kunt dit natuurlijk bij de supermarkt kopen, maar het is nog veel leuker en zeker goedkoper om zelf aan de slag te gaan.

Doe het samen met anderen, je buurman of buurvrouw, je kleinkinderen of je kinderen. Met erbij een kopje warme chocolademelk en wat zelf geklopte slagroom kan de dag niet meer stuk.

OUDERWETSE CHOCOLADEMELK:

chocolademelk

Gebruik gewoon cacaopoeder. Een pakje is goedkoop en je kan er vele bekers chocolademelk mee maken.

Voor een gewone beker van 150 ml. heb je weinig nodig: wat melk, suiker en cacaopoeder.

Eerst een papje roeren in de beker van 1 afgestreken eetlepel cacao met 15 gram suiker met wat koude melk of water. En dan de kokende melk ( met een garde kan je de melk helemaal schuimend kloppen, heerlijk) erbij gieten , even roeren en dan een minuut of zo laten rusten.

Slagroom ( koop een houdbaar pakje van ongeveer 200 cc = goedkoop en goed)

 • Slagroom op kamertemperatuur.
 • Wat korrels zout
 • Een zakje vanillesuiker of wat poedersuiker

In een maatbeker doen en met een mixer of een garde  hard kloppen. Als je pieken kan trekken is het klaar. Niet verder kloppen, want dan krijg je een soort zoete boter ( waar je alleen nog mee kunt bakken).

Slagroom heerlijk op de chocolade melk, maar ook lekker bij warme  appel-moes of taart.slagroom

en nu nog wat lekkere hapjes bij de chocolademelk maken

SCHUIMPJES

Voorbereiding: bij het stijf maken van eiwit moet je er altijd voor zorgen dat er geen vet op apparatuur en in het eiwit zit. Dus precies eiwit van eigeel scheiden en zorgen dat er niets van het eigeel in het eiwit komt. Want in een ei zit het vet in het eigeel!!  Maak van te voren altijd precies de garde, mixer, kom, spatel en dergelijk schoon met wat citroensap & stukje keukenrol of met een schijfje citroen. Geef je gelijk een licht citroensmaakje aan de slagroom.

Wat heb je nodig?

 • 3 eiwitten
 • 300 gram poedersuiker
 • een paar druppels citroensap
 • wat vanillesuiker ( zelfgemaakt of een zakje)
 • extra poedersuike
 • paar korrels zout

Verwarm je oven voor op 100 tot 120 °C..

Voor eiwitten moet je eieren scheiden ( bewaar de ei gelen voor bijvoorbeeld mayonaise of  zelf te maken vla). Klop de eiwitten met enkele korrels zout in een schone kom stijf met een mixer. Als je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat de inhoud eruit valt, dan is het goed.

Zeef twee eetlepels poedersuiker in de kom en mix het geheel nog een minuutje. Voeg daarna de rest van de poedersuiker en de vanillesuiker erbij en roer dit rustig om. Dus nu niet meer mixen.

Leg bakpapier op een ovenplaat. Leg hier gelijke hoopjes schuim op. Of nog beter spuit met een spuitzak gelijke bergjes of kransjes.

schuim

Ongeveer 2 uur in de oven. Rustig laten afkoelen.

 • Wil je met schuimpjes variëren: voeg dan bij een deel koffie-extract of cacaopoeder toe of een essence. Kleurstoffen op gelbasis of in poeder vorm kan je ook zuinig gebruiken.
 • Maar ook schuimpjes gemaakt met de helft rietsuiker geven een lekker resultaat.

eiwitschuimpjes

Eerder plaatsten we al een artikel over lekkers voor Sint: http://www.dora-besparen.nl/recept-van-de-dag/goedkoop-lekkers-voor-sinterklaas/

kruidnoten

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...