APPELYOGHURT MET KANEEL

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dora appelyoghurt

Hier het alternatief voor dure fabriekspakken kant en klaar yoghurt met een smaak. Deze yoghurt met appel is superlekker, snel klaar, er zitten geen kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen in, en het kost bijna niks. Omdat er geen conserveermiddelen inzitten, is hij niet een maand houdbaar, zoals de fabriekstoetjes. Maar wie wil zo’n lekker toetje nu in hemelsnaam een maand in de koelkast laten staan?

Voor vier royale porties heb je nodig:

  • een beker roeryoghurt van 500 gram (goedkoop bij de Coop voor 46 cent)
  • een niet al te kleine, friszure appel, bijvoorbeeld elstar (bij de Coop kost zo’n elstar per stuk ongeveer 35 cent)
  • een volle eetlepel rozijnen, geweld
  • een eetlepel suiker of een zakje vanillesuiker van 8 gram, als je dat hebt (het mag ook zoeter, als jij dat lekker vindt; blijf proeven, als een goede kok!)
  • een theelepel kaneel
  • eventueel als versiering: chocoladevlokken

Kaneel

Probeer er eerder op de dag aan te denken: zet de rozijnen alvast in de week, zodat ze ’s avonds zacht zijn. Schil de appel en rasp hem op een grove rasp. Doe de appelrasp in een mengkom en voeg achtereenvolgens de roeryoghurt, de (vanille-)suiker en de kaneel toe. Wees voorzichtig met kaneel. Kaneel is heerlijk, maar het kan ook snel teveel worden. Voeg het desnoods mespuntje voor mespuntje toe en proef, totdat jij denkt: hmmm, lekker! Appel en kaneel zijn de allerbeste vriendjes, dus het wordt al gauw erg lekker. Schep alles goed door.

Laat de yoghurt met appel even staan, zodat alle smaken aan elkaar gewend raken. Maar niet te lang, want dan wordt de appel toch bruin. Serveer in mooie kommetjes, waar je vlak voor het opdienen een paar vlokjes chocola overheen strooit. Want appel, kaneel én chocola vormen de heilige drie-eenheid van de traditionele toetjeskeuken. Eet smakelijk, voor bijna niks. Nou ja: voor iets minder dan een kwartje per portie.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *