BAK ZELF OLIEBOLLEN een feestje voor jezelf

oliebollen 1

Overal worden nu oliebollen te koop aangeboden. Vaak zijn ze duur en daarbij niet altijd zo lekker. Dan kan je besluiten om ze zelf te gaan maken. Je kan natuurlijk een kant en klaar pakje on zelf te bakken kopen, maar oliebollen-beslag maken is niet echt moeilijk en ze bakken is echt eenvoudig en leuk om te doen.

Je kunt gelijk besluiten daarna je frituurolie verschonen. Kan je het nieuwe jaar met een schone frituur beginnen.Oliebollen

OLIEBOLLEN

voor ongeveer 15 stuks:

  • 250 gram tarwebloem
  • 12,5 gram verse gist of zakje droge gist
  • 175 cc lauwe melk
  • 125 gram rozijnen en krenten
  • 25 gram  sukadesnippers
  • 1 zure appel (goudrenet)
  • 1 theelepel suiker
  • Wat zout
  • frituurolie

Zet de krenten en rozijnen in wat koude thee een uurtje in de week ( beter nog: eerst wassen en dan 12 uur weken. Afspoelen en nadrogen).

Maak een giststarter: meng de gist met wat bloem met suiker en wat lauwe melk. Laat even staan tot het gaat schuimen.

Zeef de bloem in een mengkom, voeg het zout en de rest van de melk toe en roer tot glad beslag, voeg dan de giststarter toe en roer weer goed om. Was de appel, haal het klokhuis eruit (appelboor) en snij de appel in kleine stukjes. Giet de rozijnen en krenten af. Meng dit alles en de sukade ( heel fijn gesneden)  bij het beslag.  Zet de beslagkom in een bak warm ( 35 °C ) water of op een warme plek en laat het beslag minstens een uur (langer werkt nog beter) rijzen.  Verwarm de frituurolie tot ongeveer 170 ⁰C . Vorm van het beslag met twee soeplepels bollen. Laat die in het frituurvet glijden en bak deze tot ze bruin en gaar zijn.oliebollen in het vet

Op keukenpapier laten uitlekken en strooi er vervolgens nog warm de poedersuiker ( met of zonder wat kaneel) op.

  • Variatie: voeg citroenschil en/of vanillesuiker bij het beslag. Of week de appelstukjes met wat rum, citroensap, kaneel en basterdsuiker voor.  Het weeknat van de appels kan men ook bij het beslag voegen.

proost

 PROOST !

Natuurlijk kwam dit recept en de verdere ideeën uit het kookschrift van Tante Dora. 
 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit ook in 2019 blijven plaatsen.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...