BASIS groente BOUILLON GOED, GOEDKOOP & VEGETARISCH

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Petroleumstel

Het zelf maken van bouillon lijkt wel veel werk , maar is in de praktijk eigenlijk simpel en maakt het mogelijk om erg smakelijke maaltijden voor weinig geld te bereiden. Je kunt veel verschillende bouillons maken, maar van groente- afsnijdsels kan men heerlijke groentebouillon maken.

Basis-groente bouillon is goedkoop en handig in de keuken. Als je hiermee je rijst, graan of pasta kookt heeft het gelijk al veel smaak. Met wat aangebakken groente heb je dan al snel een goedkope en smaakvolle maaltijd.

groente-afval

BASIS GROENTE BOUILLON

  • scheutje olie
  • ¾ kilo groente schillen en afval( zoals afsnijdsels van groente zoals uienschillen, buitenste blad en bovenstukken en worteltjes van prei, buitenste kool bladeren ( niet te veel), harde stukken van stronken van bloemkool, broccoli, schil van knolselderij, afsnijdsels van winterwortelen en wat dan nog meer)
  • 1 grote ui met schil in plakken gesneden
  • bosje peterselie en selderie-blad
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel zeezout
  • 2 liter water

Eventueel 2 eetlepels stukjes gedroogde paddenstoelen (en een klein glaasje witte wijn).

Neem een grote pan, doe er olie in en bak  ui aan op middel hoog vuur , en bak door tot dat de ui middelbruin maar niet aangebakken is. Voeg de rest van de groenteafval in niet te grote stukken toe en zet ook verder aan. Voeg de kruiden en de rest van de ingrediënten toe. Voeg er zoveel koud water bij dat alles ruim onder water staat. Aan de kook brengen en op een laag vuur afgedekt 35 tot 45 minuten laten doorkoken. Vloeistof zeven. Eventueel op smaak maken met zout en/of peper.

Wil je een bouillon met een diepere smaak voeg dan samen met het water de stukjes gedroogde paddenstoelen ( beter is de gedroogde paddenstoelen eerst een uur in wat water te weken en dat in zij  geheel toe te voegen) toe. Na het zeven eventueel het glaasje wijn erbij. Op smaak maken met nog wat zout en/of peper, iets suiker en worcestersaus.

bouillon koken 1

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...