BROOD ALS SOEPKOM

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen

Er zijn een paar kookboeken, die Tante Dora hebben geholpen tot haar eigen smaakvolle besparingsrecepten te komen. Zoals “Het Eenvoudige kookboek” wat Tante Dora heeft geïnspireerd tot haar Pasta Goreng : http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/nepnasi-of-te-wel-pasta-goreng/.

margriet-kookboek

Ook het Margrietkookboek heeft haar behoorlijk geholpen om tot leuke recepten te komen en waaruit zij haar basisrecepten heeft ontleend. Er zijn in de loop der jaren ook een aantal kliekjes- en restgebruik-kookboeken uitgegeven. Het Engelse boek  “Left Over for Tomorrow” geschreven rond 1970 door Marike Hanbury-Tenison leverde Tante Dora heel veel nieuwe ideeën op.

Door dat boek is Tante Dora begonnen om soepen en ragouts in uitgehold brood te serveren.

brood-met-wortelsoep

Uitgehold brood als schaal of kom, lukt natuurlijk ook met een traditioneel Nederlands brood, maar dat geeft wel gelijk een maaltijd voor een zeer groot gezin.brood-wit Dus is Tante Dora daarvoor veel vaker kleine ronde broden gaan gebruiken. Zo kan je ook een broodkom met eten voor 1 persoon ermee maken.tijgerbroodjes Met wat sla erbij heb je zo gelijk een volledige, voedzame  maaltijd voor weinig geld.

Bij sommige soepen is het lekker om de soep met wat geraspte kaas een minuut of tien onder de gril te zetten, voor andere inhoud is het genoeg het brood licht de verwarmen en soms aan te roosteren.

IDEEEN

brood-met-aardappelsoep

Tante Dora serveerde zo bijvoorbeeld erwtensoep ,waar ze plakjes katenspek in reepjes over heen strooide en er andijviesla met reepjes appel bij serveerde.

Of bonensoep met raketblaadjes of  fijne rauwe spinazie met knoflookdressing.

Ook champignon-ragout serveert Tante Dora vaak in een uitgehold broodje. Succes verzekerd.

Laatst maakte Tante Dora nog romige vissoep met stukjes witvis en mosseltjes, die ze ook in een broodje serveerde.

brood met vis-creme soep

  • UITGEHOLD BROOD ALS KOM OF SCHAAL

Snij de bovenkant van een brood met een stevige korst met een kartelmes recht af.

Haal met een lepel een groot deel van het brood uit het broodje, maar zorg ervoor dat de rand aan alle kanten even dik blijft – minimaal 1 tot 2 cm.

Verwarm het brood voor in een oven op 180 graden ( een minuut of 8) of zet het als men het met kaas bestrooid een minuut of 10 onder een warme gril.

Zet het broodvulsel in een schaal en laat het drogen. Maak het droog fijner tot grove broodkorrels. Ideaal om iets grillig te paneren. Een soep of een ragout kan je met de gedroogde kruimels heel mooi binden en voedzamer maken.

  • Omdat er zoveel leuke verschillende broodjes te koop zijn kan je met brood als soepkom of ragoutbakje een enorme variatie met leuke, goedkope gerechten op tafel zetten. Tevens kan je zo wat ouder geworden broodjes prima gebruiken ( dan is het vaak slim om het brood voordat je het in de oven opwarmt even nat te maken met wat water – dit is ook slim als je kant en klaar pitabroodjes in de oven opwarmt).

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...