COURGETTE MET KIKKERERWTEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dora courgette + erwten

 

Het courgette-seizoen breekt langzamerhand weer aan. In de volkstuinen kijken de volkstuiniers alweer angstig naar de snel groeiende hoeveelheid groene monsters, die ook allemaal weer moeten worden opgegeten. En bij de Aldi kostte een courgette laatst slechts al heel weinig.  Tijd voor een simpel maar lekker recept met courgette. Vandaag: courgette met kikkererwten.

Voor twee ruime porties heb je nodig:

  • één middenmaat courgette
  • twee sjalotten
  • een teentje knoflook
  • kikkererwten uit blik, uitlekgewicht 240 gram
  • 75 gram salami of andere pittige worst, in kleine blokjes gesneden (of twee eetlepels cashewnoten als je vegetarisch wilt eten)
  • een flinke theelepel shoarmakruiden
  • eventueel wat extra chilipoeder (voorzichtig!)
  • verse kruiden van het seizoen, zoals bijvoorbeeld basilicum, bieslook, marjolein en andere dingen die in je kruidentuintje staan
  • olie om in te bakken
  • eventueel wat maggi en/of vissaus voor de oemf!

Was de ongeschilde courgette grondig en snijd hem in de lengte door. Schraap de pitjes en de zachte kern eruit met behulp van een niet te grote, enigszins puntige lepel. Zo houd je alleen het stevige vruchtvlees over. Bovendien krijg je zo leuke halve maantjes, als je de gehalveerde courgette vervolgens in de breedte in partjes snijdt.

Pel en snij de sjalotten in lange reepjes, en maak de knoflook fijn. Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze af. Laat de kikkertjes goed uitlekken. Zorg dat alles klaar staat voordat je begint te koken, ook de kruiderij, want het gaat eigenlijk best wel snel.

Verhit de olie in een wokpan en bak de ui en de courgette-halvemaantjes samen op een redelijk hoog vuur aan. De groenten zijn goed als de ui een beetje bruin begint te worden en de courgette een beetje glazig. Voeg de knoflook toe, laat die een halve minuut meebakken, en doe er dan de shoarmakruiden, het chilipoeder en de salamiblokjes bij. Voor een vegetarische variant vervang je de salami door twee eetlepels cashewnoten.

Zet het vuur laag en doe er de uitgelekte kikkererwten bij. Laat alles langzaam goed doorwarmen. Meng er een paar minuten voor het einde de fijngesneden groene kruiden doorheen. Proef het geheel, en bepaal of je tevreden bent. Als het toch nog wat pit mist, kun je eventueel een paar drupjes maggi of vissaus toevoegen (umami!) en desnoods een mespuntje zout.

Je kunt dit gerecht eten met sla en wat (stok)brood, maar het gaat ook prima zo uit de pan op je bord. Meer dan genoeg groenten weer, vandaag!     courgette

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...