EEN BIJZONDER NAGERECHT  – gefrituurde mini bounty of mars of welke snoepreep dan ook.

HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

koken 2 kleinTante Dora en haar groene neef zijn altijd bezig om weer leuke gerechten voor hun eigen maaltijd te bedenken. Maar een beperkt aantal daarvan worden met iedereen op de site van Dora Besparen gedeeld.

Maar dit gerecht moest gedeeld worden.

snoeprepenCandybars of zoals het eigenlijk hier heet snoeprepen als bijvoorbeeld Mars, Nuts, Twix, Kit-kat  en Bounty  worden tegenwoordig ook als mini’s te koop aangeboden. Trouwens van al deze zeer zoete , vaak chocolade en noten bevattende vullende happen bestaan ook merkloze versies, die vaak ook nog het snoepen waard is.

RECEPT   Gefrituurde snoeprepen

gefrituurde candybars

Maar hoe het ook is met deze minirepen kan maar een snel een overheerlijk nagerecht maken.

Daarvoor bakken we de mini candybar in een deegje en serveren het men een passende begeleiding.

Wat denk je van de combinatie van

Gebakken ananas met wat honing en gefrituurde bounty

Of

Van een gefrituurde mini mars met in peper & balsamico gemarineerde aardbeien.

Of

Een halve gefrituurde twix met een banaan-crème.

Laten we beginnen met het beslag en het opwarmen van onze frituur ( het liefst met vloeibare plantaardige olie) op 170 tot 180 ⁰C.

Voor 4 gewone snoeprepen heb je een beslag nodig van 150 gram zelfrijzend bakmeel of 150 gram gewone bloem met1 theelepel bakpoeder, een kleinsnufje zout  en een klein flesje koolzuurhoudend neutraal bronwater.

Zeef het bakmeel of de bloem met bakpoeder in een deegkom. Voeg er ook weinig zout bij en eventueel een theelepel poedersuiker.

Voeg er een klein glas bubbelend bronwater bij en roer het tot een dik deeg.  Voeg nu verder roerend nog wat bronwater erbij   tot men er een vloeibaar , maar plakkerig beslag van heeft  gemaakt.

( naar smaak kan men wat poedersuiker, iets vanille, wat sinaasappel- of citroen-rasp aan het deeg toevoegen).

  • In plaats van alleen bronwater kan men ook een ei en dan 65 cc minder bubbelend water gebruiken om dit beslag te maken.

Haal als de olie op temperatuur is de reep ( wel eerst uitpakken, Neef Groen !) door het beslag en bak het in ongeveer 3 minuten gaar en bruin. Uit laten lekken op keukenpapier.

gefrituurde bountry

Nu het garnituur: bij de gefrituurde bounty past verse stukjes ananas er goed. Wil je dit goedkoop er bij serveren is een blikje ananas de oplossing ( gebruik het vocht van de ananas uit blik voor de curry van morgen of meng het door je limonade). Men kan de stukjes ananas natuurlijk ook door de frituurbeslag halen en frituren, maar je kan ook een stroopje met wat suiker en een heel klein mespuntje sambal gebruiken om daar de stukjes ananas in te karameliseren.ananas met karamel

Aardbeien passen goed bij chocolade. Maak ze van te voren schoon en snij ze doormidden. Marineer ze in wat vers gemalen peper en wat honig met een paar druppels balsamico-azijn. Men kan ook eerst een suikerstroopje koken daar dan wat marineren.gemarineerde aardbeien met peper

Voor een simpele banaancrème (over)rijpe bananen fijn prakken en mengen met zure room of wat dikke vanillevla.bananencreme Wat honing of heel weinig cayenne-peper maakt de smaak dieper. Rasp er wat chocolade over.

SIMPEL  & GOEDKOOP GENIETEN: DORA BESPAREN

Ook Oreo koekjes kan men frituren in een deegje

Ook Oreo koekjes kan men frituren in een deegje

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...