EEN LEKKERE BOTERHAM VAN ‘OUD’ BROOD

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Tante Dora zegt altijd: ‘oud’ brood bestaat niet. Van brood dat over de versheidsdatum is, kun je nog van alles maken. Zoals broodschotels en wentelteefjes, of broodpudding. Maar stel nou, dat je geen schotels wilt maken, en gewoon zin hebt in een lekkere boterham, maar dat het brood in de koelkast of broodtrommel inmiddels droog en taai is geworden?

Dora boterham

Je kunt natuurlijk met lange tanden die gebakken schoenzool wegkauwen, desnoods een beetje smeuïg gemaakt met jam en veel margarine. Maar waarom geef je de sneetjes brood niet een culinaire schoonheidsbehandeling, zodat je een LEKKER bammetje kunt eten? Snel klaar en zo gebeurd. Tante Dora geeft vandaag vier suggesties:

  • Een simpele methode om hard brood weer zacht te krijgen, is een behandeling in de magnetron. Leg de sneetjes brood op een bord en zet dat in de magnetron. Tien seconden op vol vermogen is genoeg om het resterende vocht in het brood tot dampen te brengen, waardoor het brood op wonderbaarlijke wijze weer zacht wordt. Het brood ruikt zelfs een beetje naar versgebakken! Tevens ideaal voor kadetjes, maar broodjes met een knapperige korst worden ook zacht, inclusief de korst.
  • Als je een knapperige korst knapperig wilt houden, bijvoorbeeld van een stuk stokbrood, verhit het brood dan vijf minuten in een middelmatig hete oven. Besprenkel de korst eerst met een beetje water, dat helpt de korst knapperig te maken. Tenzij je teveel water op het brood sprenkelt, want dan bakt het nooit meer droog op. Voorzichtig met invochten, dus.
  • Toch handig, zo’n broodrooster! Een prima methode om oud brood een nieuw leven te geven. Roosteren van brood is al eeuwen bekend, en gebeurde vroeger letterlijk in een rooster, dat verticaal voor het haardvuur werd geplaatst. Als je geen elektrisch broodrooster hebt, en nog even moet wachten voordat je er een voor je verjaardag kan vragen, dan kun je brood ook in een droge koekenpan roosteren, of in een grillpan.
  • Nu we het toch over verjaardagpresentjes hebben: vraag eens een tostimaker. Twee boterhammen op elkaar, met hartig, zoet, of een combinatie van allebei ertussen, en hup! in het tosti-ijzer. Binnen minuten heb je een lekkere boterham met een klein beetje extra. Een klassiek lunchgerecht, waarbij de ketchup niet mag ontbreken.

Dora broodrooster klein

Gooi geen brood weg, en voeder het ook niet aan de vogeltjes, maar doe er wat nuttigs en smakelijks mee. Met een klein beetje moeite wordt een stugge plak brood weer een lekker smeuïge of knapperige traktatie. De spaarzame mens weet er wel raad mee.

LEES MEER:   En als je toch een broodschotel wilt maken, dan heeft tante Dora de recepten:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/broodschotel-met-tomaat-en-mozzarella/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...