Een snelle maaltijdsoep: OUDENWIJVENSOEP

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Op maaltijdsoepen is Tante Dora erg dol, want zo kan je een voedzame maaltijd voor weinig geld op tafel toveren.

OUDEWIJVENSOEP of Truujesoep is een gemakkelijke gerecht, normaliter vaak gemaakt in carnavalstijd in Limburg. Het is een ideale maaltijdsoep als je wat knap bij kas bent en het is gemakkelijk te maken als je op vakantie maar beschikt over 1 pit.  Het is ook gemakkelijk vegetarisch te maken, kijk maar naar het recept ervoor aan het eind van dit artikel. Als  toetje kregen we vroeger bij Tante Dora na deze soep een punt van kruisbessenvlaai, maar wat yoghurt met jam smaakt er ook lekker na.

Oudewijvensoep

 • wat olie
 • 500 gram gehakt ( wat er ook in de aanbieding is)
 • 2 preienprei
 • bakje champignons
 • 3 uien
 • teentje knoflook
 • 1 liter tomatensap
 • 1 grote pot of blik witte bonen in tomatensaus
 • (1 rookworst) eventueel
 • 1 liter groentebouillon ( kan men ook van bouillonblokjes maken)
 • zout en peper naar smaak

Bak het gehakt in wat olie rul in een grote pan. Voeg de in ringen gesneden uien, knoflook, prei en de champignons toe. Bak dit geheel even mee.  Voeg de tomatensap, de witte bonen in tomatensaus en de bouillon. Roer het geheel goed door elkaar en voeg de worst toe .Laat de soep een uur pruttelen.

Vis de worst ( als je die gebruikt) uit de soep en snij in plakjes. Op smaak met zout en peper.

Serveren met de plakjes worst en vers brood.

Dora koolvisschote

vegaVegetarisch variatie: 150 gram havermoutvlokken in plaats van het gehakt. En in plaats van de rookworst 50 gram geraspte kaas ( liefst oude brokkelkaas).

kaas geraspt

Bereiding

Men bakt eerst de groente mooi aan. Dan de tomatensap , de witte bonen en de bouillon erbij. Voeg dan de havermout erbij en kook alles totdat de groente gaar zijn. Bij het serveren voeg je de geraspte kaas toe.

De  versie zonder gehakt en worst geeft ook een volledige maaltijd en is nog goedkoper ook.

Groentebouillon kan men zelf maken van groente-afsnijdsel, maar met water en groentebouillonpoeder of blokjes gaat het ook.

Recept om basis bouillon zelf te maken:  http://www.dora-besparen.nl/recept-van-de-dag/basisbouillon-goed-goedkoop-vegetarisch/bouillon koken 1

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...