FALAFEL MET KNOFLOOKSAUS (VEGETARISCH)
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Falafel is een klassieker uit de keuken van het Midden Oosten. Falafel zijn gekruide balletjes of koekjes van gepureerde kikkererwten, die met allerlei bijlagen worden gegeten. De falafel van tante Dora is gemaakt van kikkererwten uit blik, geserveerd in pitabroodjes met rauwkost en een zelfgemaakte yoghurt knoflooksaus. Voor vier porties heb je nodig:
- een blik kikkererwten, uitlek-gewicht 240 gram
- een sjalot of kleine ui
- een flinke teen knoflook
- een afgestreken eetlepel bloem
- twee theelepels shoarmakruiden, of een mengsel van gemalen koriander, komijn en kerrie
- zout en peper naar smaak, eventueel een klein snufje (!) chilipoeder om het extra pittig te maken
- olie om in te bakken
- 200 gram roeryoghurt
- één à twee teentjes knoflook, uitgeperst
- fijngesneden verse bieslook en/of peterselie
- zout en peper naar smaak
Verder:
- vier afbak pitabroodjes
- rauwkost zoals dunne plakjes tomaat, blaadjes rucola en/of komkommer
Begin bij het begin door de pitabroodjes af te bakken. Dat kan in de oven, in een tostimaker, in de grillpan of zelfs in het broodrooster. Laat de broodjes afkoelen en begin aan de saus. Meng de roeryoghurt en de uitgeperste knoflook goed door elkaar. Als je een fan bent, mag je van tante Dora best een teentje knoflook meer uitpersen, hoor. Zet opzij om de knoflook en de yoghurt aan elkaar te laten wennen. Voeg pas vlak voordat je gaat opdienen de verse kruiden toe.
Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af. Dep ze droog met keukenpapier of een schone theedoek. Hoe droger hoe beter. Snij de ui en de knoflook enigszins fijn en doe ze samen met de droge erwten in een blender, keukenmachine of in een hoge beker waar een pureerstaaf in past. Pureer alles tot een droge, enigszins korrelige massa. Het is niet erg als je hier en daar nog een restje erwt ziet zitten.
Voeg de afgestreken eetlepel bloem, zout en peper en de droge kruiden toe, en pureer nogmaals. Het ‘deegje’ moet zo droog mogelijk zijn, maar wel goed samenhangen. Als het te vochtig blijft, kun je eventueel meer bloem of een eetlepel paneermeel of broodkruim toevoegen. Er hoeft geen ei bij om het te binden. De erwtenpuree plakt van zichzelf genoeg.
Rol het deeg met je handen tot acht balletjes, die je ten slotte een beetje plat drukt. Voor een mooi resultaat kun je de falafeltjes het beste even laten rusten.
Giet een flinke laag olie in een koekenpan of wokpan en laat die redelijk heet worden. Doe daar de kikkererwtenkoekjes in en bak ze goudbruin. Keer ze een paar keer om. Het bakken duurt ongeveer een kwartier. Laat ze uitlekken op een bedje van keukenpapier en houd ze warm.
Snij de pitabroodjes aan een kant net genoeg open om een soort envelopje te krijgen waar je de ingrediënten van je falafelbroodje in kunt stoppen. Eerst een bedje van rauwkost, daar bovenop twee falafel, en dan een flinke klodder eigengemaakte knoflooksaus. Dien ze op op een mooie schaal en eet ze als een lunchgerecht of als een stevig voorgerecht.
Als je slim inkoopt, hoeven deze vier kikkererwtenbroodjes niet meer te kosten dan tussen de anderhalf en de twee euro.De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl