FEEST met BLADERDEEG
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Juist met oud en nieuw moet je jezelf en natuurlijk ook de jouwen verwennen.
Men een pakje bladerdeeg uit de diepvries gaat dat erg snel en smakelijk.
Er zitten 10 velletjes in een pakje.
Als je nu 3 velletjes gebruikt voor appelflappen, 3 voor saucijzenbroodjes en de rest voor hartige hapjes dan kom je oudjaar wel smakelijk door.
Haal de plakjes uit het karton en laat ze rustig ontdooien.
Verwarm de oven voor op ruim 200 °C.
DE HARTIGE HAPJES
Behalve bladerdeeg nodig:
• Wat geraspte kaas of pakjes kaas
• Wat tomatenketchup
• Wat nootjes of zaden: sesam, zonnepitten, maanzaad of gebroken lijnzaad
• 1 losgeklopt ei
• Eventueel wat fijngesneden ui
Snij de plakjes bladerdeeg in vier delen. Bestrijk de helft van de plakjes licht met tomatenketchup. Strooi er geraspte kaas over. Dan eventueel wat ui ( of nog wat plakjes olijf , maar tomaat smaakt ook lekker).
Bestrijk de andere helft van de in vieren gesneden plakjes deeg met losgeklopt ei. Leg die met het bestreken deel naar beneden op de pakketjes. Bestrijk nu de bovenzijde met ei. Bestrooi dezer licht met kaas en eventueel wat zaadjes.
Leg ze op een bakblik bekleed met een vel bakpapier.
SAUCIJZENBROODJES
Natuurlijk weer plakjes bladerdeeg.
Leg drie plakjes als een lange rij aan elkaar vast. Smeer wat ei op de plekken dat het bladerdeeg aan elkaar wordt gezet. Kwast een lange zijde langs de lange kant in met losgeklopt ei.
Meng:
• 125 gram gehakt ( soort naar eigen keuze)
• Met een snee verbrokkeld oud brood ( zonder korst) of wat paneermeel.
• Peper, zou en nootmuskaat naar eigen smaak
• ½ losgeklopt ei
• ( eventueel nog wat fijngesneden ui, knoflook en peterselie)
Maak hier een lange rol van ( net zolang als de plakje bladerdeeg naast elkaar).
Leg die rol in het midden van de bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg over de rol en plak en druk het vast.
Bestrijk de bovenzijde met losgeklopt ei. Snij de saucijzenbroodjes in stukjes van ongeveer 4 cm.
Snij dwars op de richting de bovenzijde van het bladerdeeg licht in.
Leg ze ook op het bakblik.
APPELFLAPPEN
Neem de rest van de plakjes bladerdeeg.
• Neem een zacht zure appel ( goudrenet)
• Wat kaneel
• Wat grove suiker of honing
• Wat citroensap
Schil de appel, steek het klokhuis eruit met een appelboor.
Snij de appel in drie dikke plakken en bestrooi met suiker ( honing) en kaneel. En druppel er wat citroensap over.
Bestrijk de randen van de plakjes bladerdeeg met losgeklopt ei. En les eventueel een theelepel chocoladepasta , in het midden. Leg hierop de plak appel en vouw het bladerdeeg tot een driehoek, door ze dwars over het midden te vouwen. Druk de randen goed vast en bestrijk de bovenzijde met losgeklopt ei. Men kan er eventueel nog wat grove suiker over strooien.
Leg deze als laatste op het bakblik.
Schuif het bakblik in de warme oven en bak alles in ongeveer 12 minuten goudbruin.
Op een rooster laten afkoelen en dan gewoon genieten.
Want dit is jouw feestje.
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl