GOEDKOPE ZELFGEMAAKTE KIPPENBOUILLON

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Kijk op: http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/basisbouillon-goed-goedkoop-vegetarisch/

Naast groentebouillon is ook kippenbouillon als basisbereiding goed en voor weinig geld zelf te maken. En alleen al de heerlijke geur van deze zelfgemaakte bouillon geeft zoveel voldoening. Gebruik de bouillon ook eens om pasta of rijst in de koken. Iedereen zal er van smullen. Maar kip zou je kritisch moeten kopen.

kippenboer

Echte kip, die een leefbaar leven heeft gehad kan niet goedkoop zijn. Is het kippetje of de kipdrumsticks of poten erg goedkoop in de aanbieding bij je supermarkt, dan moet er eigenlijk gelijk bij  je een belletje gaan rinkelen. Want dan kan je vrijwel zeker tegenwoordig aannemen dat deze kip in een zo kort mogelijk tijd met heel veel soortgenoten heel dicht bij elkaar waarschijnlijk in een niet zo aangenaam bestaan groot gemest is. En bovendien zal de kip veel onnodig water bevatten. En dat proef je ook, al willen we dat soms niet weten.

Dus als je eerlijkere kip hebt bereid, die niet zo goedkoop kan en moet zijn, moet je ook er het optimale uit halen. Dus gooi het karkas, de poten en andere delen die na de bereiding en het eten daarvan zijn overgebleven niet weg.  Nee, daar maak je nu ( wel goedkoop) een heerlijke kippenbouillon van. Dat kan natuurlijk van de resten van een hele kip, maar met minder kan het ook.

En wil je ook wat heerlijke gekookte kippenvlees dan kan je er ook nog een ongekookte kippenpoot  bij verwerken.

KIPPENBOUILLON VAN AL BEREIDE KIPRESTEN

botten kip

Het maakt hierbij eigenlijk niet uit of de kip gebakken, gestoofd of gekookt is bereid.

Doe alle resten, dus ook huid, harde stukjes, botjes, vet in een grote pan. Vul er zoveel water bij dat de delen royaal onderwater staan.

Zet de pan op.

Voor de resten van een hele kip en heb je minder voeg dan in verhouding minder toe:

1 dunne prei in kleine ringetjes, een winterwortel in dunnen schijfjes, 1 ui ( zelfs met schil) in schijfjes gesneden, ½ teentje knoflook, 3 peperkorrels gekneusd of grof gemalen, een laurierblad, eventueel wat tijm, 2 stukjes foelie ( of wat droge boerenwormkruid) en GEEN zout.

Breng alles aan de kook en laat met de deksel op de pan een uur op een klein pitje aftrekken.

Zeef nu de bouillon ( de botten en zo kunnen nu weg). Laat het afkoelen en zet de bouillon een uur afgedekt in de koelkast weg. Schep nu weer het vet ( zo nodig er van af). Proef de bouillon en voeg er nu eventueel wat zout aan toe.heldere kippenbouillon

BOUILLON van verse kippenvleugeltjes en poten

Nog steeds  goedkoop en je krijgt een hele berg lekker gekookt kippenvlees voor soep, ragout, kroketten of koud in een salade of dun gesneden op brood erbij.

 • ½ kilo kippenpootDora kip
 • ¼ kilo vleugeltjes
 • Zout
 • 2 stukjes foelie
 • 6 gekneusde of gemalen peperkorrels
 • Laurier
 • Wat wortel, prei en ui ( 1 winterwortel, 1 dunne prei en 1 ui – schoongemaakt en grof gesneden )
 • Handvol peterselie en selderie ( eventueel ook wat lavas)

Zet de vleugeltjes op met 1 ¼ liter water, weinig zout en alle kruiden en groente ( en eventueel de lavas). Breng aan de kook en zet vuur gelijk lager. Schep de schuim van de bouillon. Voeg nu de kippenpoten toe en laat alles op een laag vuur met de deksel erop 2 tot 3 uur trekken. Zeef de bouillon en haal het vlees van de botten.

 • Eventueel kan men de resten nogmaals met nieuwe groente en kruiden opzetten en nu 6/10 liter bouillon op dezelfde manier er van zetten. Men krijgt nu een bouillon met minder uitgesproken smaak maar met veel meer bindkracht. Deze bouillon zal als die koud wordt weggezet vanzelf gaan opstijven. Gebruik deze voor ragout of kipkroketten.
 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  pasteitje met gevulde kipragout

Laat de bouillon afkoelen en zet deze een uurtje afgedekt in de koelkast. Schep nu het gestolde vet voorzichtig van de bouillon en gebruik die apart.

MET TIJD EN LIEFDE SMAAKT ETEN EEN STUK LEKKERDER.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...