HOERA VOOR ERWTEN, BONEN EN LINZEN!

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Peulvruchten worden van alle kanten gepromoot als goed en gezond voedsel. En daarbij zijn peulvruchten in verhouding niet erg duur. Dus deze aandacht is niet voor niets, want peulvruchten, dus: erwten, bonen en linzen, zijn gezond, goedkoop en hun teelt belast het milieu nauwelijks. Tante Dora zet in haar kookschrift de voortreffelijke eigenschappen van peulvruchten vandaag eens bij elkaar:

Dora bonen

  • Bonen, erwten en linzen zijn prima vleesvervangers. Ze bevatten relatief veel eiwitten, en belangrijke vitaminen zoals vitamine B.
  • Peulvruchten zijn erg goedkoop, zeker als je ze gedroogd koopt en zelf weekt en kookt. Veel goedkoper dan een lapje vlees, dus.
  • De teelt van peulvruchten belast het milieu nauwelijks, in tegenstelling tot bijvoorbeeld vlees. Vleesproductie gaat gepaard met een hoge uitstoot aan broeikasgassen, met bodemverzuring, luchtvervuiling en dierenleed. Daar hebben erwten en bonen nauwelijks last van. Ook het vervoer en de opslag vergen weinig energie.
  • Peulvruchten zijn eigenlijk twee in één. Ze bevatten niet alleen veel eiwitten, evenals vlees, maar zitten ook vol koolhydraten, net als pasta, rijst en aardappelen. Als je bonen eet, hoef je er dus geen rijst of aardappelen bij te doen. Dat scheelt weer, ook in de portemonnee. Bovendien zijn bonen en erwten vezelkampioen, en dus goed voor de spijsvertering.
  • Wie wel eens bonen, erwten of linzen klaarmaakt, weet hoe veelzijdig ze zijn. Je kunt er heel veel verschillende gerechten mee bereiden, van Hollandse bruine bonen en kapucijners met spekjes, tot chili con carne en witte bonensalade. Variatie doet eten.

Dora witte bonensalade

Zijn er ook nadelen aan bonen en erwten? In het Engels worden bonen wel ‘the musical fruit’ genoemd. Muzikale vruchten die je harder doen toeteren, naarmate je er meer van eet. Is dat erg? Welnee! Eet peulvruchten met de hele familie, is ons advies. Er is toch niets fijner dan samen muziek maken?

LEES MEER:   Uiteraard leveren wij van tante Dora er de recepten bij, zoals een heerlijke witte bonensalade met chorizo:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/witte-bonensalade-met-chorizo/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...