IJSTHEE MET CITROEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dora ijsthee klein

Nu het er toch uitziet dat we regelmatig al zomer hebben, geven we hier een recept voor een gemakkelijke en heel goedkope ijsthee. Zo’n recept is nodig, want ijsthee hoeft niet bijna een euro per pak te kosten. Laat de ijsthee uit de supermarkt maar staan, en maak hem zelf, goedkoper, gezonder en zonder chemische rommel erin.

Voor een liter ijsthee heb je nodig:

  • een liter water
  • een eetlepel geurige thee, bijvoorbeeld earl gray of een fruitige kruidenthee, of twee theezakjes
  • een citroen ( liefst een waar geen gif op de schil zit!)
  • drie volle eetlepels honing

Zet de thee in een theepot, en serveer hem in een mooie glazen kan.glazen kan ijsthee

Breng het water aan de kook. Doe de thee in de theepot en giet het water op.  Laat de thee ongeveer vijf minuten trekken. Roer af en toe om. De thee mag best wat donkerder zijn dan je normaal zet. Als de thee afkoelt, wordt de smaak vanzelf wat flauwer. Bovendien is het lekker om ijsblokjes toe te voegen, die de thee nog verdunnen. Een beetje sterk is daarom aan te raden. Je hoeft de thee natuurlijk niet warm te houden.

Na vijf minuten trekken (of zolang jij wil) giet je de inmiddels al wat afgekoelde, maar nog warme thee door een zeef in de glazen kan. Doe nu de honing erbij en roer om tot alles opgelost is. Om de ijsthee een frisse smaak te geven, voegen we daarna citroen toe.Dora citroenen

Gebruik bij voorkeur een onbehandelde, biologische citroen (al zegt Tante Dora vaak dat je niet direct zult doodgaan van een gewone, wel behandelde schil). Schil de citroen rondom, bij voorkeur aan één stuk, zodat er een lange sliert schil ontstaat. Snij alleen het geel los, laat het wit zoveel mogelijk zitten. Snij de overgebleven citroen in zo dun mogelijke plakjes, ongeveer vijf of zes flinterdunne schijfjes, waar je de pitten uit haalt.

Doe de citroenschijfjes en de schil ook in de thee, en duw alles goed onder. De citroen geeft uiteindelijk een subtiele, niet overheersende citroensmaak aan de thee. Zet de thee weg en laat hem chillen. Zet de kan als de thee op kamertemperatuur is in de koelkast, om nog verder af te koelen.

Proef vóór het serveren of je tevreden bent. Is het zoet genoeg? Voeg desnoods nog wat honing of suiker toe. Doe enige ijsklontjes in een groot glas, en giet de thee erbij. Garneer het glas eventueel met een schijfje citroen aan de rand. Zo, en proef dat nu maar eens een keer! Deze huisgemaakte ijsthee is toch vele malen lekkerder dan de thee uit de fabriek? En zonder kunstmatige geur- , kleur-  of smaakstoffen.

TIP: Je kunt experimenteren met diverse thee-soorten en zelfs planten uit de natuur. Ook wat gember of munt erbij, of bijvoorbeeld citroenmelisse of citroenverbena geeft een heel andere smaak. In plaats van citroen , geeft het ook met sinaasappel een lekkere ijsthee

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...