EVEN WAT KOUDER OP KONINGSDAG? ORANJE GLÜHWEIN MET SINAASAPPEL!

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

De afgelopen twee jaar was Koningsdag echt een kille bedoening. Echt een dag voor warme truien en handschoenen. En een goed glas warme glühwein. Vorig jaar maakten we jullie vrolijk met een bij de gelegenheid passende oranje glühwein. Helaas wordt het dit jaar ook geen stralend warm weer, misschien zelfs slechter dan verleden jaar. Daarom herhalen we het recept van de vorige jaren. Want we kunnen onze trouwe lezers toch niet laten verkleumen? Hier dus nogmaals het recept voor dit koninklijke doorwarmertje.

Dora oranje glühwein 1

Voor vier glazen van ongeveer twintig centiliter heb je nodig:

  • een halve liter zoete of halfzoete witte wijn
  • vier (pers)sinaasappels
  • eventueel wat honing of suiker
  • voor de kruiderij: een mespunt kaneelpoeder, een mespunt gemberpoeder, een klein (!) mespuntje steranijspoeder, en twee kruidnagels

Pers de sinaasappelen uit, en doe het sap met de zoete wijn en de kruiderij in een pan. Als het onbehandelde sinaasappels zijn, kun je ook een stukje sinaasappelschil dun afsnijden en erbij doen. Dat geeft extra smaak. Wacht nog even met de honing en de suiker, tot de drank bijna klaar is en je alles geproefd hebt. Verwarm de glühwein heel langzaam op een piepklein spaarvlammetje. Neem de tijd, dan krijgen de specerijen ook de tijd om hun smaak af te geven aan het mengsel van wijn en sap. Uiteraard hebben we voor witte wijn gekozen, omdat we de enigszins oranje kleur van het sap willen zien.

Goed heet

Roer regelmatig om. Reken op een kwartiertje à twintig minuten trekken, dan is de drank warm en zijn de smaken erin opgenomen. Proef of het zoet genoeg is, en voeg eventueel suiker of honing toe. De glühwein moet goed heet zijn, anders is het geen glühwein. Maar hij mag niet koken, anders verdampt de alcohol en dat zou zonde zijn.

Dora oranje glühwein 2

Zeef de drank in een kan en schenk de glühwein in glazen, of in glazen mokken. Zet er eerst een lepel in, dan knapt het glas niet door de hitte. Glas is leuker dan aardewerk. In glas zie je de oranje kleur immers beter. Garneer eventueel met een schijfje sinaasappel. Proosten op Oranje mag, maar het hoeft niet.

LEES MEER:   Lees het lezenswaardige stuk van Neef Groen, over gif in schillen van sinaasappels en citroenen:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/de-giftige-schil-van-onze-normale-sinaasappels-en-citroenen/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...