KRENTENBOLLENPUDDING MET APPEL
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
Tante Dora spaart al jaren recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Niks weggooien, hoor! Tante Dora was vorige week bij een bingo, waar de organisatie koffie serveerde met minikrentenbolletjes. Er bleef een halve schaal beboterde bollen over. Niks weggooien, geef maar aan mij!, reageerde Dora meteen. Om er thuis een lekkere ovenschotel van te bakken, met appel om het extra gezond te maken.
Dit recept is een variatie op wat de Engelsen ‘bread and butter pudding’ noemen. Zoals de naam al zegt, is deze broodschotel traditioneel gemaakt van boterhammen die aan één kant met boter besmeerd zijn. Ze worden min of meer dakpansgewijs in een ovenschaal geschikt, en daarna overgoten met een beslag van eieren en room of melk. Uiteindelijk wordt alles gebakken tot de bovenkant van de ‘pudding’ mooi bruin is.
In de zak die tante Dora mee naar huis nam zaten twaalf overgebleven minikrentenbolletjes, besmeerd met boter. Uiteraard kun je deze schotel ook maken van minikrentenbolletjes die niet zijn overgebleven. In dat geval moet je ze opensnijden en beide helften insmeren met boter. Zo ziet de lijst van ingrediënten er uiteindelijk uit, voor vier behoorlijk grote of zes normale porties:
- twaalf minikrentenbolletjes, gehalveerd, elke helft met boter ingesmeerd
- een flinke, zoetzure appel
- drie middenmaat eieren
- een bekertje ongeslagen slagroom van 200 milliliter
- suiker en poedersuiker
- kaneel en een heel klein beetje nootmuskaat
- boter of margarine, ook om in te vetten
Verder heb je een ovenschaal nodig, bijvoorbeeld een lasagneschaal.
De traditionele bread and butter pudding wordt gemaakt van gewoon brood, waar ook krenten tussen worden gestrooid. In ons recept zitten de krenten al in het brood. Handig!
Schil de appel, verdeel ‘m in vieren, haal het klokhuis eruit, en snijd er niet te dikke, halvemaanvormige plakjes van. Bepoeder de appelplakjes met een beetje poedersuiker en een klein wolkje kaneel. Niet teveel kaneel! Meng goed door elkaar en ga verder met de rest van de bereiding.
Schik de met boter ingesmeerde helften van de krentenbolletjes in de ingevette ovenschaal, een beetje dakpansgewijs. Het is voor het eindresultaat belangrijk dat de beboterde kant boven zit! Stop vervolgens her en der een plakje appel tussen de halve bolletjes, als extra vulling.
Maak het beslag door de eieren, de room en wat suiker goed door elkaar te kloppen met een vork of een garde. Pas op met de suiker, want de krentenbolletjes zijn ook al behoorlijk zoet. De Engelsen houden van mierzoet, maar wij in Nederland zijn daar doorgaans niet zo’n fan van. Schep het ei- en roommengsel met een juslepel gelijkmatig uit over de schaal met bolletjes en appel.
Laat het beslag ten minste een kwartier, en het liefst een uur in het brood trekken. Bestuif de bovenkant met een klein mespuntje nootmuskaat en zet de schaal in een redelijk hete oven. Na ongeveer een half uur is de minikrentenbolletjespudding goudbruin van boven, en gaar van binnen.
Je kunt de pudding als dessert eten, desnoods warm met een bolletje ijs ernaast (jammie!). Maar het is ook een lekker lunchgerecht of een voedzaam hapje bij de afternoon tea, desnoods geserveerd op kamertemperatuur of in de oven of magnetron een klein beetje warm gemaakt.
Omdat tante Dora de beboterde minikrentenbolletjes gratis kreeg, en de appel voor nop uit de boomgaard van een vriendin kwam, hoefde ze alleen de room, de eieren en de kruiderij te betalen. Dat alles bij elkaar kostte nog geen euro.
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl