LEKKER KOKEN MET GOEDKOPE VLEESWAAR

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

kookschrift

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit  plaatsen.

Je kunt een plakje ham op je boterham leggen, maar je kunt er ook lekker mee koken. En het hoeft niet meteen dure Parmaham te zijn. Ook met vleeswaar uit het goedkope vak kun je prima gerechten toveren. Mag tante Dora je een aantal suggesties den?

Dora rolletjes vleeswaar

  • Achter- en schouderham   Een jaar of veertig geleden werd eetbare voedsellijm uitgevonden. Daarmee kun je losse stukken vlees aan elkaar plakken, en er zo worst of nuggets van maken. Met ham wordt dat ruimschoots gedaan. Echte ham is een hele bil van een varken, soms met het bot er nog in. De mooie vierkante of ronde boterhamplakjes achter- of schouderham zijn echter een soort roze gekleurde worsten van brokken varkensvlees. Deze ‘ham’ is goedkoop, en qua smaak niet echt gourmet. Maar je kunt er prima mee koken. De meeste mensen kennen dit soort ham in de macaroni. Maar ook in ovenschotels, in nasi en bami, en in salades laat het zich goed verwerken. Er is in deze kwaliteit ham weinig verschil tussen achter- en schouderham, al is de schouderham meestal goedkoper. Bij échte ham maakt dat wel verschil, want de ham van de bil is zachter en smakelijker dan die van de schouder.
  • Rauwe ham   Dit vlees is rauw, maar door zouten en roken houdbaar gemaakt. Je kunt het zonder problemen zo eten. Rauwe ham is verfijnder dan de boven beschreven hamsoorten. Er zit meestal een randje vet aan, en door de rijping en door het roken is de smaak behoorlijk aanwezig. Er zijn hele dure rauwe hamsoorten. Maar in het goedkope vleeswaarvak ligt een redelijke rauwe ham voor minder dan een euro per ons. Omdat de smaak zo aanwezig is, heb je er maar weinig van nodig. Daarom is deze ham ideaal in slaschotels: een paar plakjes is genoeg. Rauwe ham is ook lekker in Aziatische roerbakschotels, bijvoorbeeld met champignons of bleekselderij. En als voorgerecht kun je een aantal plakjes rauwe ham mooi combineren met een pluk sla, wat reepjes meloen, of een augurkje.
  • Chorizo   De echte Spaanse chorizo is een edel en duur product. Maar deze grove rode worst is zo populair, dat veel Nederlandse worstfabrikanten hun eigen, veel goedkopere versie van de ‘echte’ chorizo produceren. Chorizo laat zich goed verwerken in bonenschotels, zowel koud in een bonensalade, als warm in bijvoorbeeld een chili con carne.
  • Salami   Ook voor salami geldt: je kunt hele dure salami kopen, maar er is ook veel namaak. Een beetje lekkerbek kan meteen (en met een blinddoek voor) het verschil proeven tussen een ambachtelijke salami en een droge worst uit de industriële worstenfabriek. Maar met de goedkope variant kun je lekker koken, bijvoorbeeld als bijlage in een minestronesoep of in kleine brokjes door een risotto. Net als chorizo voelt salami, ook de fabriekssalami, zich erg thuis in de buurt van bonen en erwten.

Dora tapas rookworst 1 klein

Vleeswaar heeft het voordeel dat je er een gerecht veel smaak mee kunt geven, zelfs met een paar plakjes. Daardoor kun je er minder van eten, en zo minderen op je vleesconsumptie. Vleeswaar is veelzijdig, en hoeft niet veel te kosten. Bovendien kun je worst en ham in de koelkast lang bewaren, zelfs als je de verpakking hebt aangebroken. Je hebt dus altijd vlees achter de hand, als de portemonnee weer eens bijna leeg is. Redenen genoeg, om meer te doen met vleeswaar, dan alleen de boterhammen beleggen.

chorizo

LEES MEER:   Zomaar een voorbeeld uit ons receptenarchief: witte bonensalade met chorizo:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/witte-bonensalade-met-chorizo/

 

Dit vind je misschien ook leuk...