LEMON CURD ALS DESSERT

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

citroen 2

Lemon curd komt uit de Engelse keuken. In Engeland kun je lemon curd in potten kopen, als een soort fris boterhambeleg. Tante Dora wil de lemon curd opwaarderen tot een sjiek dessert. Het onderstaande recept is voor twee bescheiden maar exquise smakende toetjes.

Voor twee porties lemon curd heb je nodig:

  • twee middenmaat eieren
  • 25 gram suiker
  • een eetlepel boter of margarine
  • de geraspte schil van een citroen (ongeveer een eetlepel citroenrasp)
  • het sap van een citroen
  • twee eetlepels water

Rasp met een fijne rasp de schil van een gewassen citroen ( gebruik wel citroenen , die niet met een chemisch goedje bewerkt zijn!). Rasp alleen het geel van de schil eraf, niet het witte. Doe de rasp in een metalen kom met een enigszins ronde bodem, breek daarin de twee eieren en voeg de suiker toe. Klop alles goed door elkaar met een garde. Voeg daarna het water en het uitgeperste sap van de citroen toe en klop alles nogmaals goed door elkaar.

Voeg de eetlepel boter toe. Als je van lekker romig houdt dan is dat een redelijk volle eetlepel, en als je aan de lijn doet dan is dat een stevig afgestreken eetlepel. Roer nog even niet door, want de hele kom wordt au bain-marie verwarmd. Daarvoor zet je een pan kokend water op, waar de metalen kom met ronde bodem goed in past. De kom met de ingrediënten mag het kokende water niet raken, maar moet er een paar centimeter boven hangen. Zo verwarmt de stoom de inhoud van de kom.

Zodra de kom boven het kokende water zweeft, begin je onophoudelijk te kloppen en te roeren met je garde. Je zult zien dat de boter snel oplost, en dat de vloeistof steeds een beetje dikker wordt. Vooral langs de randen stolt de vloeistof. Nogmaals: goed kloppen en roeren, alsof je leven ervan afhangt!

Als de vloeistof echt dik begint te worden, moet je een beetje oppassen. Als je te lang doorgaat, krijg je namelijk een soort roerei. Als de inhoud van de kom de dikte van dunne advocaat heeft bereikt, dan is het goed en neem je de kom weg van het kokende water. Schep de lobbige massa in twee mooie kommetjes en laat de curd afkoelen, ten slotte ook in de koelkast. Garneer met een toefje muntblad uit je balkonbak met kruiden. Zeg nou zelf: dat ziet er toch driesterrig uit? Voor de prijs van twee eieren, een citroen, een snuf suiker en een klontje boter!

citroenrasp

  • Gebruik als je de rasp van de schil gebruikt liever onbehandelde citroenen of limoenen!

Dora Lemon curd

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...