LES JE DORST MET SMAAKJESWATER

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Afgelopen tijd was het soms warm en is het nu misschien goed om onze lezers nog eens op de voordelen van smaakjeswater te wijzen. Want warm wordt het vast binnenkort wel weer.

Water met een smaakje kost bijna niets, het is heel dorstlessend, en tijdens een barbecue met vrienden maak je met smaakjeswater een prima indruk. Reden te over, om je vandaag het recept te gunnen van het echte Tante Dora Smaakjeswater.

Dora smaakjeswater

Alhoewel: recept? Het is heel simpel: vul een glazen karaf of sapkan met water uit de kraan. Dat is dus al een heel goedkoop begin. Vervolgens stop je er iets in, dat langzaam en subtiel zijn smaak afgeeft. Bijvoorbeeld een takje munt, vers uit je tuin of kruidenpot. Daar heb je op dit moment meer dan genoeg van. Of een kwart van een komkommer, in dunne plakjes gesneden.

Sliert

Ook een lekker lange sliert dun geschilde schil van een citroen is prima. Gebruik wel een schil van een citroen die niet met een chemisch goedje tegen schimmelen is bewerkt. Voeg geen sap van de citroen toe, dat is teveel van het goede. Alleen de schil. Je kunt zelfs appelpartjes aan het water toevoegen, die geven mettertijd ook hun smaak af. Zeker als je vrienden te gast hebt, kun je ervoor kiezen om kannen met meer dan één smaak klaar te maken. De aangename verrassing wordt er alleen maar groter door.

Laat het water met de munt of de andere smaakmakers tenminste een uur in de koelkast staan, liever langer, tot het water helemaal koel is. Je kunt het afkoelen versnellen door ijsklontjes aan het water toe te voegen. Het oog wil ook wat, en het ziet er gewoon heel mooi uit, als het glas van de karaf of kan aan de buitenkant beslaat. Dan ZIET het er ook koel uit. Maar geef het koude water wel even de tijd om de smaakjes volledig op te nemen. Een uur is daarbij het minimum.

Dora citroenen

Serveer het smaakjeswater in (gekoelde) glazen, en geniet. Laat de takjes mint of de slierten citroenschil maar in de kan zitten. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar zo weet je ook meteen welk water naar wat smaakt. Gasten die op een zwoele zomerdag bij jou komen eten, hebben snel dorst. Je kunt je dorst beter wegdrinken met smaakjeswater, dan met een liter bier of drie glazen rosé. Bovendien kost smaakjeswater een scheet, bevat vrijwel geen calorieën, en is gewoon hartstikke hip. Wat wil je nog meer?

vliergranita

LEES MEER: Met vlierbloesem kun je vloeistoffen ook op smaak brengen, en ze vervolgens koelen tot een lekkere granita of een waterijsje. Vlierbloesem zie je nu overal. Voor het recept:

http://www.dora-besparen.nl/verder/vlierbloesem-granita-of-waterijs-vlier-xi-cool-uit-de-natuur-of-je-tuin/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. marja schreef:

    ha mijn drankje! hier is de rode bes met munt erg hot! Wij hebben er genoeg bessen in de vriezer liggen van vorig jaar. Net als bramen. braam appel is ook heel lekker.