LINZENSALADE MET EEN HALVE TUIN (VEGETARISCH)  

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dit is een echt recept, dat je uitnodigt om inderdaad je halve tuin leeg te halen en op te eten. Linzen zijn supergezond en goed te combineren met allerlei andere lekkere dingen. Je kunt het maken met gedroogde linzen die je zelf zacht kookt, maar voor dit recept hebben we linzen uit blik gebruikt.

Voor een maaltijdsalade waarvan je twee keer kunt opscheppen, heb je nodig:

  • een blik groene linzen, uitlekgewicht ongeveer 240 gram
  • een klein sjalotje, in dunne ringen gesneden
  • eventueel twee zongedroogde tomaten, geweekt en in dunne repen gesneden
  • en een halve tuin dus: loop door je tuin of zoek je balkonbakken af naar allerlei geurige en eetbare groentjes, zoals rucola, paardenbloemblad, sla, basilicum, peterselie, marjolein, mint (niet teveel), tijm; aan jou de keuze!

Voor de honing-mosterd vinaigrette:

  • een volle theelepel honing
  • een volle theelepel pittige mosterd
  • een klein teentje knoflook, fijn gesneden of uitgeperst
  • een eetlepel azijn
  • drie eetlepels (olijf)olie
  • peper en zout naar smaak

Eventueel als bijlage en vulling:

  • een blik dolma’s of geroosterde bruine boterhammen

Maak eerst de vinaigrette door alle ingrediënten krachtig door elkaar te klutsen tot een enigszins dikke, lobbige saus. Doe de linzen in een vergiet met niet al te grote gaatjes (!), spoel ze af en laat ze goed uitlekken. Was de groentjes uit je tuin, slinger ze droog en snijd ze in reepjes.

Meng de linzen, de tomatenreepjes, de uienringen en de groene kruiderij door elkaar en schep er de vinaigrette doorheen. Laat het geheel ongeveer tien minuten marineren. Schep de linzensalade op een mooie schaal, eventueel in een ring van dolma’s, je weet wel: wijnbladeren met rijstvulling. Als je geen dolma’s hebt, kun je ook een paar boterhammen roosteren, om erbij te serveren.Dora linzensalade

Deze salade is een complete maaltijd, die alles bevat wat je nodig hebt. Als je toch wat vlees wilt eten, kun je de salade eventueel pimpen met een in reepjes gesneden kontje salamiworst.

Als het goed is heb je nog de andere helft van je tuin over. Voor de volgende keer.

moestuinen

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...