MAAK ZELF EENS MARSEPEIN
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Wat is leuker dan met meerdere mensen met een soort gekleurd klei grappige mannetjes en diertjes te maken. Zo kunnen opa en oma een hele middag vullen met hun kleinkinderen. Of zorg je er voor dat je kind haar mobiel of de televisieprogramma niet mist.
Maar je kan dit ook doen om voor sinterklaas leuke cadeautjes te maken.
Maak daarom zelf marsepein van echte amandelen. Als je even rondkijkt bij meerdere bijvoorbeeld Turkse winkels of op de markt dan vindt je vast iemand die goede en goedkope amandelen verkoopt. Maar pas op – koop wel zoete amandelen, want van de bittere amandelen heb je er maar enkele voor de smaak nodig. En kan je die niet krijgen koop dan een klein flesje met amandelessence.
Goedkopere tweede keus amandelen die wat scheef en zo zijn, leveren nog steeds erg lekkere amandelspijs en marsepein.
Maak de marsepein het liefst een dag of wat eerder, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen.
VOORBEREIDING:
Amandelen worden vaak ongepeld geleverd, dat wil zeggen dat de harde noot wel al gekraakt is , maar er nog harde vliesjes om de nootjes zitten. Als amandelen aan de boom rijpen gaat de vrucht vanzelf open en vallen ze vaak in hun dop op de grond. Deze worden in de herfst verzameld en verder (in de zon) gedroogd. Als men de amandelen in hun dop hoort rammelen, zijn ze voldoende gedroogd en worden ze in jute zakken meestal in kelders verder bewaard. Tegen kerst zijn ze dan geschikt om op te eten. Dan wordt de harde pit gekraakt en komen de ons bekende amandelen te voorschijn. Voor Sinterklaas gebruiken we dan waarschijnlijk amandelen van een jaar oud. Maar hoe dan ook in Nederland kan men ze in zakken verpakt of soms zelfs ook los geschept kopen.
Zorg wel voor helpers om samen de amandelen te blancheren en daarna van de bruine vliesjes te ontdoen. Ook het malen van de noten is een stevige klus, waar hulp bij zeer welkom is.
Hoe haal je de vliesjes van de amandelen
Was de amandelen. Breng in een pannetje een ruime hoeveelheid water aan de kook. Doe er dan de amandelen bij en laat er even de kook over gaan (niet doorkoken dus). Giet ze in een zeef, wrijf er tussen duim en wijsvinger de velletjes af.Vaak zijn de amandelen dan nog te warm, giet er dan even wat koud water over. Koel ze ook niet teveel af, want dan gaat het pellen moeilijker.
Alles wat er niet mooi blank uitziet weg doen. Was de gepelde amandelen en droog ze in een schone doek voordat je ze gaat malen.
MALEN
Maal de amandelen in een amandelmolen ( het de hand ) of gebruik een elektrische keukenmachine. In beide gevallen blijft het veel werk.
MARSEPEIN ( BASIS RECEPT)
- ¼ kilo poedersuiker
- ¼ kilo fijngemalen geblancheerde amandelen
- het wit van 2 eieren
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel amandelextract of 2 bittere amandelen fijn gemalen
Meng alles en draai door een vleesmolen of een pastamachine, maar ook met een simpele deegroller of een wijnfles ( zonder etiketten) gaat het prima. Gebruik maar weinig poedersuiker om de marsepein uit te rollen.
Zet de marsepein zeker een nacht in folie koel weg.
Dan komt de dag om het marsepein te verwerken. Verdeel de marsepein in aparte delen om te kleuren. Naar smaak kleuren en extra smaak toevoegen: met bij voorbeeld cacao of koffie. Maar ook met paar druppels levensmiddelkleurstof , die men door de marsepein mengt gaat het goed. Draag bij deze klus wel liever plastic eenmalige keukenhandschoenen.
En dan bedenkt iedereen wat hij gaat maken en ga je aan de gang. Heel weinig losgeklopt eigeel kan als plakstof dienen om verschillend edelen van een figuur aan elkaar te plakken.
En smakelijk genieten van de marsepein ( vaak al bij het maken van de marsepein figuren).
Recepten ontleend aan www.nederlands-dis.nl
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl
Leuk recept! Wij hebben als kind op school eens met marsepein geknutseld. Eetbare klei 🙂 Heerlijk!
Lekker, absoluut super kwaliteit, want zonder allerlei toevoegingen. En dan samen met (klein)kinderen grappige figuren maken. Heel gezellig en voor later super herinneringen. Superidee!!