ONTBIJTPAP DELUXE MET BOEKWEITGRUTTEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

DSC01935

Twee dingen kwamen deze week samen in de keuken van het Tante Dora : de eerste appels die van de appelboom kwamen, en de ontdekking van een doosje Koopmans boekweitgrutten op een plank bij de Coop in de buurt. Hoewel je boekweitgrutten ook bij menig natuurvoedingswinkel kunt kopen, zie je het niet vaak meer in een supermarkt. Terwijl het vroeger normaal voedsel was.

In Oost Europa eten ze nog veel boekweitgrutten. Daar noemen ze het ‘kasha’, en maken ze het klaar als een soort polenta, dikwijls gevuld met vlees en groente, als volwaardige hoofdmaaltijd. Boekweit is geen graan, maar het lijkt er wel op. Boekweit smaakt bijzonder, maar niet zo bijzonder dat je heel erg wennen moet.

Dit recept van tante Dora is een stevig ontbijtje met appel en rozijnen. Voor twee royale porties heb je nodig:

ONTBIJTPAP MET BOEKWEITGRUTTEN

  • 50 gram boekweitgrutten
  • een halve liter melk
  • een middenmaat appel
  • een eetlepel rozijnen, gewassen
  • 3 volle theelepels suiker
  • een mespuntje kaneel
  • een miniem mespuntje zout
  • een vlokje boter

Tante Dora kiest voor een gemakkelijke methode, die bovendien het voordeel heeft dat de appel voldoende gaar wordt, zonder de bite te verliezen.Dora boekweitpap 1 klein

Neem een pan, bij voorkeur met een antiaanbaklaag, en doe er de boekweitgrutten, de gewassen rozijnen, de geschilde en in dobbelsteentjes gesneden appel en de suiker en de mespuntjes zout en kaneel in. Voeg de melk toe. Zet alles op het allerlaagste pitje op jouw fornuis.

Het hele proces gaat ongeveer 20 à 25 minuten duren, en je moet er wel even bij blijven om regelmatig in de gruttenpap te roeren. Dan weet je wat je te wachten staat. De pap komt heel langzaam aan de kook. Af en toe roeren, en naarmate het papje meer belletjes begint te puffen: nog fanatieker roeren! Gebruik een houten lepel, dan roer je de antiaanbaklaag niet kapot. De pap mag beslist niet aanbranden, vandaar het roeren en de antiaanbakpan.

Na ongeveer 20 à 25 minuten is de pap fluffy en zijn de appelstukjes zacht. Voeg een vlokje boter toe, en proef of je het zoet genoeg vindt. Voeg anders nog wat suiker toe. Neem de pan van het vuur en doe alles in een mooie schaal. Als je wilt kun je de boekweitpap meteen ook als dessert eten.

Als je de pap de avond van tevoren maakt en de boekweit de tijd geeft om verder te wellen en smeuïg te worden, dan heb je de volgende ochtend twee heerlijke porties ontbijt met appel en rozijnen. Voeg aan tafel eventueel nog wat melk of room extra toe om de opgesteven pap wat zachter te maken.Dora boekweitpap 2 klein

Het pak boekweitgrutten van Koopmans kostte bij de Coop € 1,43. Daar kun je, volgens het doosje, 26 borden pap van maken. Als je de pap verrijkt met stukjes fruit misschien wel 30 borden, denkt tante Dora. Dat is nog geen vijf cent per bord aan boekweitgrutten. Met de melk, het fruit en de andere ingrediënten samen is dat nog geen dertig cent per portie. Niet veel, voor een zeer voedzaam ontbijt de luxe.

SLIMME RECEPTEN:  DORA BESPAREN 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...