ORANJE SOEP

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vandaag maken we oranjesoep!

Om zelf thuis koningsdag te vieren, voor een 1 1/2 meter afstand prive kongsfeestje.

oranje bal

De verjaardag van de koning nu en vroeger die van de koninginnen blijft voor Tante Dora gewoonlijk een te vieren dag. Alleen dit jaar even niet.  Anders is het bij haar vriend Willen. Hoewel tante Dora zelf niet erg meedoet met de oranjegekte bij voetbal of schaatsen, kook ze dan wel ook oranje voedsel. Dit recept voor oranje soep is wel degelijk oranje, en veel gezonder dan vele oranje snacks of oranjebitter.

Voor een pan soep waarvan  je drie keer royaal kunt opscheppen, heb je nodig:

Winterwortels

  • 250 à 300 gram winterwortelen
  • 1 middenmaat aardappel
  • 1 (rode) ui of sjalot, niet zo’n kleine
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram rookworst, in kleine blokjes gesneden ( mag ook een vegetarische zijn!)
  • een mespuntje ketoembar (gemalen korianderzaadjes)
  • een halve liter groente-bouillon
  • zout en peper naar smaak
  • olie, boter of margarine om in te bakken

Bovendien moet je een pureerstaaf of een roerzeef hebben, om de soep fijn te maken.

Schil de wortelen, de aardappel en de ui, en snijd ze in kleine blokjes. Snij de knoflook fijn of pers ‘m uit. Zet de knoflookpulp alvast klaar op een schoteltje, samen met de ketoembar. Verhit de olie of boter in een redelijk hete pan en stoof gelijktijdig de wortelstukjes, de aardappel en de ui aan. Af en toe omroeren, zodat alle ingrediënten lekker door elkaar bakken. Voeg op het laatst, als de ui glazig wordt, de knoflook en de ketoembar door, en bak nog een minuutje mee. Blus dan af met de halve liter bouillon, of heet water met een bouillonblokje.

Als de soep aan de kook komt draai je het vuur lager en laat alles ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. De ingrediënten moeten goed gaar zijn. Pureer de soep met een pureerstaaf of  roerzeef, en zet ‘m weer terug op het vuur. Als de soep weer aan de kook komt, zul je zien dat de vloeistof lichtjes bindt, door de meegekookte aardappel.

Dora wortelsoep

 

Voeg na enige minuten de in kleine blokjes gesneden rookworst toe en laat die mee doorwarmen. Serveren, en eventueel versieren met wat fijngehakte peterselie of andere verse kruiden. Nou: is dat oranje of is dat oranje? 

oranje boven

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...