PERFECTE PIJNBOOMPITJES

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen. 

Zoals pijnboompitten:

pijnboompitten

In veel Italiaanse recepten worden pijnboompitten gebruikt, denk bijvoorbeeld aan pesto. In tegenstelling tot wat mensen denken, komen de meeste pijnboompitten op de Nederlandse markt niet uit Italië, wel soms uit Spanje en Portugal. Toch is China de grootste leverancier. En daarom moet je goed opletten waarje pijnboompitten vandaan komen. Want in de zakjes uit China zitten soms soorten, die slecht vallen en waarvan je zelfs echt ziek of allergisch kunt worden . Tante Dora koopt tegenwoordig geen pijnboompitjes meer uit China en leest precies op de verpakking waar ze wel vandaan komen. Net als bij de meeste blikken ‘Italiaanse’ gepelde tomaten,  je weet wel: die zich zo mooi laten verdelen over de pizzabodem, of laten verwerken tot een royale pastasaus.

Tante Dora heeft zich lang geleden gebogen over de verschillen in smaak tussen de pijnboompitjes uit verschillende landen. Er is wel verschil en niet alleen een echte culi proeft het. Er zijn zeker wel enkele redenen om pijnboompitten uit andere delen van de wereld te mijden.Want die uit China komen vaak van een andere pijnboom-soort. En van die pijnboompitjes krijgen mensen vaker vervelende reacties en een sterke, nare metaalsmaak, die moeilijk weggaat. Dus koop net als Tante Dora voor de zekerheid maar Europese of de originele Italiaanse exemplaren.

De meeste recepten vragen overigens om ‘geroosterde pijnboompitten’. Hoe rooster je pijnboompitten? Veel beginners roosteren te lang, en blijven met een pan geheel of gedeeltelijk verkoolde nootjes zitten. Want volgens de meeste recepten moet je ze roosteren in een hete koekenpan zonder vet. De nootjes geven immers hun eigen vet af, dat zou genoeg zijn, zeggen ze. Vervolgens moet je heel goed oppassen, want als het roosteren begint, is het heel snel klaar, zeggen ze. Als het zo nauw luistert, hoe kun je de boel dan in hemelsnaam NIET laten verbranden?

Tante Dora komt met een enigszins aangepast recept: in een beetje olie licht gefrituurde pijnboompitten. De kans op verbranden is veel kleiner. Bovendien zitten de nootjes door en door vol smaak, en niet alleen de smaak van houtskool aan de buitenzijde van de zwartgeblakerde kant.

Zet een pannetje (het liefst met een antiaanbaklaag) op een laag vuurtje en doe een theelepel (olijf-)olie in. Voeg een eetlepel pijnboompitjes toe. Houdt de pan een klein beetje scheef, zodat olie en nootjes elkaar in een hoekje gezellig opzoeken. Schep regelmatig om.

Op een goed moment begint de olie licht te borrelen. Ook de pijnboompitten geven hun olie af. Let nu goed op, en blijf nog fanatieker omscheppen. Razendsnel, binnen minder dan een halve minuut kleuren de pijnboompitjes goudbruin. Zodra dat het geval is (en geen seconde later!) haal je de pan van het vuur. Schep de nootjes op een stukje keukenpapier om uit te lekken en af te koelen.

De roostersmaak zit nu door en door in de pit, zonder de bijsmaak van afgebrande lucifers. Binnenkort komt tante Dora met een recept waarvan geroosterde dan wel licht gefrituurde pijnboompitjes een belangrijk ingrediënt vormen.

pijnboom

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. N. schreef:

    De “pijnboompitten” uit China kunnen nare reacties veroorzaken. Ik heb daardoor ooit 2 weken lang met een metaalsmaak in mijn mond rondgelopen en niets kunnen proeven. Sindsdien let ik goed op het land van herkomst van de pitten. Je kunt de verschillende pitten uit elkaar houden door naar de vorm te kijken. Die uit China zijn vaak rond en die uit het Middellandse Zeegebied vaak langwerpig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *