PIMP JE SLA VAN DE AFGELOPEN WEEK

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

ijsbergsla

Uiteraard wordt er in de keuken van tante Dora geen eten weggegooid. Tante Dora heeft de oorlog nog meegemaakt. Niks weggooien, alles gebruiken! Maar soms ligt die krop ijsbergsla al een kleine week in de koelkast, en begin je je af te vragen: hoeveel vitaminen zitten daar nog in? Of is het nog slechts lichtgroen water in een velletje slap geworden chlorofyl?

Er zitten toch al niet zo heel veel vitaminen, mineralen en sporenelementen in de Hollandse kassla. Hij is ook niet vitamineloos, maar als je een portie ijsbergsla met een stronkje broccoli vergelijkt, dan zit er meer in broccoli dan in sla. Hoe dan ook, na een aantal dagen in de koelkast zitten er duidelijk minder vitaminen in de krop dan toen hij werd geoogst.

Hoe voeg je extra voeding toe, zodat de sla echt iets goeds doet voor je lijf? Hoe pimp je een bijna vergeten blaadje, zodat het weer gaat stralen van voedzaamheid?

Er zijn een aantal toevoegingen, die de sla van de afgelopen week gezonder én smakelijker maken:

kruiden

  • elk vers kruid uit je kruidentuintje of uit je balkonbak, net vers afgeknipt en zo in de slaschaal, haalt elke sla vitaminematig meteen honderd punten omhoog; echt verse kruiden bevatten heel veel extraatjes, die we elke dag nodig hebben.

paardenbloemblad

je kunt ook wilde groente toevoegen, zoals paardenbloemblad, dat in de volksmond niet voor niets ‘molsla’ wordt genoemd; als je genoeg van dit ‘onkruid’ in je tuin hebt staan, kun je zelfs een hele slaschaal met het spul vullen, met een frisse vinaigrette is het heerlijk; maar ook als toevoeging aan gewone sla van eergisteren haalt molsla het vitaminegehalte én de smaak flink omhoog

cashewnoot

  • vergeet de noten niet!; strooi fijngehakte cashewnoten, amandelen, geroosterde pijnboompitjes en verkruimelde walnoten over je sla, en voeg meteen nieuw leven toe aan uitgeputte rauwkost

 

blauwe kaas

  • sla hoeft niet altijd konijnenvoer te zijn: snij knoflookworst of plakjes gebraden spek in reepjes en strooi ze over de klaargemaakte saladeschotel; het mogen natuurlijk ook reepjes of geschaafde krullen harde kaas zijn, of vlokjes zachte kaas zoals blauwaderkaas of brie
  • ten slotte kan ook de saus extra voeding geven aan de sla; wie een kant-en-klare slasaus uit de fles over de sla knijpt, is waarschijnlijk minder gezond uit dan degene die even de moeite neemt om zelf van verse ingrediënten een smakelijke honing-mosterd dressing te kloppen

Slome sla kan dus tot nieuw leven worden gewekt. Neem die moeite, en gooi niets weg.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk...