PIEPERKOEK met fijn geruld rundvlees

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Het Engelse kliekjeskookboek van Marika Hanbury-Tenison ( “Left Over for Tomorrow”,  1971 – Pengium Books Ltd.) heeft Tante Dora erg geholpen om andere oplossingen te vinden bij haar dagelijkse maaltijden. En toch voor weinig geld veel afwisseling op tafel te krijgen.

Tante Dora gebruikte al vaker blikjes Corned Beef om toch vlees goedkoop op tafel te krijgen.corned-beef-in-blik Toen wist zij nog niet dat je zonder vlees ook volwaardige maaltijden kon maken. In ons land kwam als variatie op blikjes Corned Beef uit Zuid Amerika en de varkensvorm uit Amerika ( Spam), Unox in 1950 met varkensvlees in blik dat onder de naam Smac verkocht werd. Het bestaat nog steeds , maar echt populair is het nooit geworden – ook omdat het behalve en soort ham smaak eigenlijk veel vet en weinig zinvolle voedingswaarde bevat.smac-van-unox

In haar kliekjeskookboek vond Tante Dora een recept waar naast Corned Beef een rest aardappelpuree gebruikt wordt. Samen met wat ui, knoflook en als smaakmaker wat worcestersaus kan je daarmee een aardappelkoek bakken, die samen met een gebakken spiegelei en een bak sla een goedkope  en lekker maaltijd oplevert.

AARDAPPELKOEK met kruimelig rundvlees

corned-beef-aardappelkoek

  • 1/3 kilo aardappelpuree
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram olie ( bijvoorbeeld koolzaadolie)
  • Peper, zout, eventueel wat sambal en wat fijngehakte peterselie
  • 4 theelepels worcestersaus
  • Klein blikje Corned Beef ( 200 gram)

corned-beef-plakjes

Maak het Corned Beef fijn. Snij de ui in kleine blokjes, pers de knoflook teen uit.

Meng de Beef, de ui  en knoflook met de puree. Proef en maak verder op smaak et worcestersaus, peper, zout, en eventueel wat sambal en peterselie ( met gedroogde peterselie gaat het ook).

Maak de helft van de olie warm in een koekenpan met een anti-aanbaklaag en bak hierin de helft van het mengsel aan en strijk de bovenzijde daarbij met een pollepel glad.

Bak de koek op een niet te hoog vuur, tot de onderzijde goudgeel tot bruin is. Schuif de koek dan op een bord en laat de bovenzijde onder een gril licht kleuren. Bak dan de andere helft van het mengsel op dezelfde manier. ( heb je twee pannen dan kan je de koeken ook tegelijkertijd bakken – in en grote koekenpan bakken lukt ook wel als je erg sterk ben, maar dat lukt Tante Dora niet).

puree-met-corned-beef-koek

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...