ROERBAKSCHOTEL MET VARKENSVLEES EN PAKSOI

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

paksoi

Laatst verkocht Aldi een flink formaat paksoi voor nog geen euro. Dat kun je niet laten liggen, zeker niet als je van Aziatische roerbakschotels houdt. Je moet er wel wat Aziatische ingrediënten voor in de kast hebben liggen. Maar Tante Dora  is een groot voorstander van  een goed gevulde kast met kruiden en andere smaakmakers, dus dan kun je dit recept verwachten. Duur is deze roerbakschotel beslist niet.

Voor vier personen heb je nodig:

 • een flinke struik paksoi, ongeveer 750 gram
 • vier varkensfiletlapjes, samen ongeveer 400 gram
 • twee à drie sjalotten
 • één à twee teentjes knoflook
 • rijst, bijvoorbeeld pandanrijst,  per persoon ongeveer 85 gram
 • twee eetlepels black bean-saus
 • twee eetlepels ketjap asin (zout)
 • twee eetlepels black beans
 • een flinke theelepel sambal
 • twee theelepels aardappelmeel
 • voor de kruiding: een theelepel five spice en een theelepel gemberpoeder

Roerbakken begint altijd met snijden. Zorg dat alle ingrediënten klaar staan als je begint met bakken. Begin met het in repen snijden van de sjalotten en het fijnhakken van de knoflook. Snij de paksoi ook in repen, en was de groente grondig. Laat de paksoi goed uitlekken in een vergiet.

Het is een slim idee om in dit stadium het water voor de rijst op te zetten. Doe er wat zout in. Als het goed is, is de rijst klaar op het moment dat jij klaar bent met snijden en voorbereiden, en begint met roerbakken. Dan kan de rijst ondertussen een kwartiertje staan, om goed fluffy te worden.

Snij de vier filetlapjes in repen, en doe ze in een wokpan met niet te hete olie. Voor echt roerbakken heb je een speciale pan en vooral een speciale brander nodig, en die hebben de meeste mensen niet. Door alles niet te heet te bakken, wordt het in een wokpan ook goed gaar en toch knapperig.Dora roerbakschotel paksoi 3 klein

Als de vleesreepjes gaar en een beetje bruin zijn, haal je ze uit de olie. Zet het vlees in een schaaltje apart. Doe nu de sjalotten in de olie en bak ze een minuutje tot ze beginnen te kleuren. Dan gaat de gewassen en uitgelekte paksoi erbij. Goed roeren en opletten dat zowel het groene blad als de witte steeltjes zacht en beetgaar worden. Voeg er op dat moment de gehakte knoflook bij. Ten slotte voeg je het vlees weer toe, zet het vuur wat lager, en warmt alles nogmaals door.Dora roerbakschotel paksoi 2 klein

Maak de saus door de black bean-saus, de ketjap, de sambal, het aardappelmeel, de five spice en het gemberpoeder bij elkaar in een kommetje te doen, en een flinke scheut water toe te voegen. Goed doorroeren, en in de pan met groente en vlees gieten. Door het aardappelmeel bindt alles tot een enigszins dikkige saus. Zout en peper hoef je niet meer toe te voegen. De sambal is al pittig genoeg, en de sauzen zijn behoorlijk zout van zichzelf.

Laat alles op een laag vuurtje doorwarmen en voeg ten slotte de black beans toe. Tegen die tijd heeft de rijst na het koken en afgieten een kwartiertje gestaan en is gereed. Schep wat rijst op je bord. Daar gaat de roerbakschotel overheen. Om het mooier, lekkerder en nog gezonder te maken, kun je er nog wat sesamzaadjes overheen strooien, als je die hebt.Dora roerbakschotel paksoi 1 klein

Alle Aziatische ingrediënten zijn bij de toko, en zelfs bij de beter gesorteerde supermarkt te krijgen. Geen probleem. Ze zijn ook niet duur, en gaan lang mee. Het vlees en de paksoi zijn geen luxewaren, net zo min als de sjalotten. Een heel exotische, zeer gezonde schotel voor een Hollands prijsje.

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...