SLA MET TONIJN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

tonijn in blik

Hier een heel simpel en goedkoop recept uit het oeroude receptenboek van tante Dora zelf: sla met tonijn. Het is een simpel recept, maar juist in zijn eenvoud toont het zich een meester. Voor vier porties heb je nodig:

  • een halve krop fijne sla, tegenwoordig ook ‘botersla’ genoemd
  • een blik tonijn op water
  • een kleine sjalot, goed voor ongeveer één eetlepel fijngehakte ui
  • ouderwetse slasaus, of een mengsel van mayonaise, azijn, peper en zout
  • twee of drie hardgekookte eieren, afgekoeld

Toen tante Dora nog een jonge moeder en huisvrouw was, had je nog geen ijsbergsla. ‘Sla’ had je maar in één variëteit: de sla met de wat slappe bladeren, die men tegenwoordig, in navolging van het Engelse begrip, ‘botersla’ noemt.

Deze slaschotel begin je feitelijk een aantal uren van tevoren, als je de eieren hard kookt. Die moeten hard en koel zijn voor de salade. Pel ze en snijd ze elk in vier partjes. Je kunt ze wat feestelijker maken door het eigeel te bestrooien met paprikapoeder.

Vervolgens komt de tonijn. Maak het blik open, maar verwijder het deksel nog niet. Druk met het loszittende deksel op de vis en houdt het blik op zijn kop, zodat het water eruit drupt. Gebruik liever tonijn op water, omdat tonijn op olie veel sterker naar blik smaakt. Doe de tonijn in een schaaltje en prak de vis met een vork fijn.

Was de sla en slinger of centrifugeer hem droog. Snij of pluk de slabladeren in kleinere maar niet te kleine stukken. Snij de sjalot zeer fijn. Schik de sla in een schaal en verkruimel de tonijn erover. Daarna strooi je er de fijngehakte sjalot over. Meng alles voorzichtig dooreen.

Je kunt in de winkel voor weinig geld nog steeds de klassieke Hollandse witte slasaus kopen, zoals vrouwen als tante Dora ze in de jaren vijftig en zestig gebruikten. Deze slasaus is tamelijk vloeibaar en smaakt enigszins zurig. Als je geen klassieke slasaus hebt of kunt kopen, maak dan je eigen saus. Meng door elke volle eetlepel mayonaise of frietsaus een halve eetlepel azijn. Voeg zout en een snufje peper toe en roer goed door.

De slasaus voeg je pas vlak voor het opdienen toe, anders verlept de sla in het vet en het zuur. Schep de sla voorzichtig om, totdat alle bladeren met een dun laagje saus zijn bedekt. Verdeel de partjes ei erover en serveer. Deze sla is een lekkere en gezonde groentebijlage bij frietjes of ander gemaksvoedsel. Maar als je er twee in plaats van vier porties van maakt, en er een lekker stuk stokbrood bij serveert, dan heb je al een half maal.Dora sla met tonijn klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...