SLANKE KARTOFFELSALAT (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Tante Dora verbaast zich vaak over eten, dat je zelf met niet veel moeite voor weinig geld kan bereiden en dat door velen gewoon kant en klaar wordt gekocht. Neem nu een simpele aardappelsalade:

aardappelsalade aanbieding

Elke zomer worden er in Nederlandse achtertuinen duizenden kilo’s kant-en-klare kartoffelsalat  naar binnen geschrokt. Vaak is dat een gigantische klodder mayonaise met hier en daar een aardappel. De aardappelsalade is meestal bedoeld als een hapje erbij, bijvoorbeeld bij de barbecue. Er zitten in deze kartoffelsalat uit de supermarkt zoveel calorieën, dat je al na drie hapjes je vlees en de groentjes niet meer lust. Na zo’n vet betonblok in je maag is er geen plaats meer voor wat anders.

Wij gaan het vandaag anders doen. We gaan een slanke kartoffelsalat maken, met heel veel lekkere ingrediënten, dus met een lichte dressing van mosterd en yoghurt. Echte voeding en echte smaak, zelf gemaakt van goedkope en lekkere spullen, heel gemakkelijk bereid.

krielaardappels 1

Voor vier porties heb je nodig:

  • een kilo aardappelen, het liefst vastkokend
  • een klein sjalotje
  • zoetzure augurken, samen ongeveer 100 gram
  • twee hardgekookte eieren
  • een halve beker roeryoghurt, ongeveer 200 à 250 gram
  • twee theelepels mosterd
  • een beetje peper en zout
  • eventueel wat verse peterselie

Er zijn letterlijk honderden varianten op de aardappelsalade, uit alle landen van de wereld. Dit recept combineert het beste van al die varianten, vindt Tante Dora  zelf. Probeer of je wat nieuwe aardappelen kunt krijgen, die zijn smakelijker en steviger.

Duitse koks bereiden hun kartoffelsalat meestal met aardappelen die in de schil zijn gekookt, maar je kunt de aardappelen ook eerst schillen, voordat je ze kookt. Kook de in hapklare brokjes gesneden kartoffels in gezouten water tot ze gaar zijn. Als je slim bent, voeg je, als het water kookt, ook de eieren toe. Dan kunnen die mooi zeven minuten meekoken, zodat je geen extra water hoeft op te zetten.

Giet de aardappelen af en laat ze maar uitdampen en afkoelen. Snij het sjalotje zo fijn mogelijk en doe het in een redelijk grote schaal. Snij de augurken en de hardgekookte eieren in niet te grote stukken, en doe ze er ook bij. Schep alles door. De saus maak je apart, dan kun je de ingrediënten beter door elkaar roeren.

Doe de yoghurt in een kommetje, en doe daar de mosterd, het zout en de peper bij. Als je van pittig houd, doe je er een beetje meer peper bij. Denk erom: de mosterd heeft al een kick! Roer alles goed om, tot er een egale massa ontstaat. Meng de aardappelstukjes door de augurken en de eieren, en giet er dan de saus overheen.

Schep de salade door elkaar, en proef of je het zout en pittig genoeg vindt. Als je van zuur houdt en als je vindt dat de augurken de salade nog niet zuur genoeg gemaakt hebben, dan kun je eventueel een heel klein beetje witte wijnazijn of een drup citroensap toevoegen. Laat de saus een minuutje of tien intrekken, voordat je serveert.

Doe de slanke kartoffelsalat over in een mooie schaal en strooi er eventueel wat verse gehakte peterselie over. Klaar! Veel smaak en weinig calorieën, en het kost bijna niets, zelfs als je alles zelf moet kopen. Deze vier porties hoeven niet meer dan anderhalve euro te kosten.Dora kartoffelsalat 23-06-15 kleinServeer de salade bij een stukje vlees, of desnoods bij een warm gemaakte knakworst, of als bijlage bij iets waar geen vlees in zit.

Voor wie de smaak te pakken gekregen heeft, hier nog een prima recept met Hollandse aardappelen als hoofdmoot:

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/vegetarische-curry-met-aardappelen-en-yoghurt/

Dora curry aardappel 3 klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...