SNELLE CHOCOLADEMOUSSE

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. Het jaar rond zullen we elke dag hiervan een recept of een tip op Dora Besparen plaatsen.

Dora chocolademousse 1 klein

Wat is er zo snel aan deze snelle chocolademousse? Misschien vooral dat hij uit maar twee ingrediënten bestaat: chocolaatjes en room. slagroomSnel gemaakt, maar met een professionele smaak. En een ideale gelegenheid om al de overtollige chocolade, die er nog ligt iets culinairs te gebruiken, bijvoorbeeld. Of de van Sinterklaas overgebleven chocoladeletters die ineens in het pakket van de Voedselbank zaten, ook lekker.

Voor vier bescheiden maar chique porties chocolademousse heb je nodig:

 • een bekertje ongeklopte slagroom van 200 centiliter
 • een kleine chocoladereep naar keuze, of een vergelijkbare hoeveelheid paaseitjes, chocolade paashaasbrokken of chocoladebonbons die je niet meer lust, samen ongeveer 75 gram; voor dit recept gebruikten we een kleine reep melkchocolade van 75 gram

Begin met de garnering. Als je een standaard kleine chocoladereep gebruikt, breek dan twee partjes af en snij die met een mes in kleine schilfers. Dit is de garnering van de mousse. Zet apart. Nu gaan we aan de mousse zelf beginnen.

Giet de room in een steelpannetje en zet de room op een heel zacht vuurtje. Neem een houten lepel (niet de lepel die je gebruikt om uien en knoflook om te scheppen!) en blijf regelmatig roeren tot de room warm is, maar niet heet. Voeg de rest van de chocolade toe, die je, als dat nodig is, eerst in kleinere brokjes hebt gebroken.

Blijf nu vooral roeren, en let erop dat de room niet te heet wordt. De room mag beslist niet koken, anders werkt de truc niet. Je zult zien dat de chocola oplost in de room, die vervolgens lichtbruin wordt.Dora chocolademousse 3 klein

Meer smaak of kruiderij heb je niet nodig. Proef maar: de room is nu zoet en smaakt echt naar chocolade. Zodra alle chocola gesmolten en opgenomen is, neem je het pannetje direct van het vuur, en zet het op een koele plek om af te koelen. Je zult zien, dat de chocola vloeibaar in de afkoelende room opgelost blijft.

Als alles kamertemperatuur heeft bereikt, klop je de room op zoals je gewone slagroom zou maken. Dat krijg je feitelijk ook: bruine slagroom met een lekker chocoladesmaakje. Het is best een langdurig werkje, de room tot slagroom kloppen. Gebruik een handmixer, bij voorkeur een met de hand aangedreven mixer zoals het exemplaar van Tante Dora.

Tante Dora klopt liever niet met de hand

Tante Dora klopt liever niet met de hand

Klop vooral niet te lang door, anders gaat de room schiften. Of krijg je chocoladebeton, wat nog erger is. Als je de garde van de mixer even optilt en de room blijft enige seconden in pieken overeind staan, dan is het goed. De mousse moet fluffy blijven. Als de room per ongeluk tijdens het verwarmen aan de kook is gekomen, kun je hem niet meer tot slagroom kloppen. Pas dus op.Dora chocolademousse 4 klein

Schep de mousse in vier mooie schaaltjes, en strooi er ter garnering wat van de gehakte chocolade overheen. Als je niet te lang bent doorgegaan met kloppen, dan is het een heerlijk luchtig toetje, dat niet meer hoeft te kosten dan 30 cent per portie. En je kunt elke soort chocolade gebruiken, zelf witte chocolade.

Dora chocolademousse 2 klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Marie schreef:

  Grappig ik doe het net andersom. Ik smelt de chocolade in een schaal boven een pan heet water, klop de slagroom en schep dan de slagroom luchtig door de chocolade heen. In de koelkast en klaar!

 2. Ineke schreef:

  Wat een goed en gemakkelijk idee zeg. Ik heb nog witte en zeezout caramel letters liggen. Drie raden wat ik daarmee ga doen. 😉

 3. Martje schreef:

  Weet je wat ik doe, ook verschrikkelijk lekker en fluffy…
  Ik neem een zakje klopklop, doe er naar behoefte suiker en/of vanille suiker bij, varieren met kaneel of klein beetje chilipoeder kan ook, 2 a 3 scheppen cacaopoeder en de koude melk, zie verpakking vd klopklop, toevoegen en mixen maar….