SPERZIEBONENSALADE MET TONIJN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

blikje tonijn

Sommigen vinden dat je geen tonijn moet eten, vanwege de nare bijeffecten van de vangst van tonijnen. Maar men kan tegenwoordig steeds beter tonijn met verantwoorde vangst vignet kopen.  Je kunt dit recept ook maken met andere vis uit blik. De klassieke versie wordt met tonijn in blik gemaakt. Dit recept is goed voor twee à drie porties als sla erbij, of één portie als maaltijdsalade. Je heb nodig:

  • gekookte sperziebonen, het liefst heel, ongeveer 350 gram, dus uit een potje of diepvries kan ook
  • een klein blik tonijn, het liefst in water, maar in olie mag ook (uitlekgewicht zeker 150 gram)
  • een middenmaat sjalot of kleine ui

Voor de dressing:

  • drie eetlepels (olijf)olie
  • twee eetlepel azijn
  • een volle theelepel honing
  • een volle theelepel mosterd
  • zout en peper

Maak eerst de dressing. Meng de olie, de azijn, de honing en de mosterd goed door elkaar en voeg peper en zout toe. Goed met een vork doorklutsen, tot een enigszins gebonden, lobbig sausje ontstaat. Proef maar: lekker een beetje zoet, en toch pittig. Hmmm, dat is al goed.

Laat de sperziebonen uitlekken op een vergiet. Hak de sjalot zeer fijn. Open het blik met tonijn en giet het water of olie af. Druk desnoods de laatste restjes vocht eruit. Hoe droger de vis is, hoe beter. Sommige neven van tante Dora vinden tonijn in olie niet zo lekker, omdat vis in olie in blik soms blikkerig smaakt. Maar Tante Dora gebruikt vaker tonijn in olie, omdat dat vaker veel minder zout bevat. Haal de vis uit het blik en prak hem in een schaaltje in grove stukken.

Zo, nu ga je de slaschaal opmaken. Eerst een laagje sperziebonen, daar overheen een laagje vis, dan wat sjalot erover gestrooid. Tenslotte sprenkel je er een beetje van de dressing overheen. Je zult merken dat vooral de vis veel dressing opzuigt, dus maak niet te weinig saus. Herhaal het opstapelen van laagjes, totdat alle groente en vis in de slaschaal ligt. Schep voorzichtig door, zonder de bonen al teveel te breken.

Je kunt deze salade ergens bij eten, hem als voorgerecht nuttigen, of als maaltijdsalade genieten met wat brood of stokbrood. Een lekker recept, lekker goedkoop, en lekker snel klaar. Zo houd je nog wat van je avond over.

Dora tonijnsalade

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *