SURIMI  KRABSALADE

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

surimi-staafjes

Surimi is eigenlijk namaakkrab, gemaakt van witvis met wat aroma’s, en een paar streepjes rode kleurstof om het er als ‘echt’ krabvlees uit te laten zien. Echt krabvlees is duur. Surimi is goedkoop: bij Jumbo kost 200 gram aangenaam stevige, niet rubberige surimi nog slechts 79 cent. Voor een flinke porti surimi krabsalade heb je nodig:

  • 200 gram surimi
  • drie middelgrote, fijngesneden augurken
  • een eetlepel kappertjes, als je die hebt
  • ten minste twee eetlepels mayonaise
  • een theelepel mosterd
  • eventueel wat verse kruiden zoals peterselie en bieslook
  • zout en peper

Voor de garnering:

  • wat sla en in dunne plakken gesneden tomaat

Ontdoe de surimi van zijn plastic velletje. Snijd de sticks doormidden. Het gemakkelijkst werkt het met drie sticks tegelijk. Leg de zes halve surimi-reepjes naast elkaar op de snijplank en druk er op. Doe dat maar redelijk stevig. Je zult zien dat de surimi door het drukken uiteen valt in losse draadjes.

Die draadjes zijn belangrijk, want daardoor heeft surimi niet alleen de smaak maar ook de draderige textuur van echt krabvlees. De draadjes lopen in de lengte, dus als je je keukenmes nog enige keren in de lengte door de surimi-sticks haalt, dan heb je bijna echte krab.

Doe de surimi-vezeltjes in een ruime schaal en voeg de fijngesneden augurk en de kappertjes toe. Als je jouw kinderen wil verwennen, doe er dan een extra augurk (of twee!) bij. Doe de mosterd, de verse kruiden en het zout en de peper erbij. Wees voorzichtig met zout, maar royaal met peper.

Schep alles goed door en voeg vervolgens beetje bij beetje de mayonaise toe. Kijk zelf hoeveel mayonaise je lekker vindt, of hoeveel je dragelijk vindt voor je lijn. Anders doe je gewoon mayonaise light, toch? De surimi-draadjes moeten niet zwemmen in de mayonaise, maar er liefdevol door aan elkaar geplakt worden.

Nou, dat is klaar! Laat het nog even staan, terwijl jij jouw mooiste schaal pakt, om er deze lekkere maar eenvoudige ‘krabsalade’ op te serveren. Schep de salade er netjes op, en schik er eventueel wat sla en plakjes tomaat omheen. Dat ziet er heel erg ‘jaren zeventig’ uit, maar dat is weer erg hip tegenwoordig en heet heel sjiek ‘retro’, dus dat mag.

Dora surimisalade

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...