TARATOR: KOUDE BULGAARSE KOMKOMMERSOEP MET KARNEMELK (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Een koude komkommersoep met karnemelk? In Bulgarije wordt iedereen stoer en sterk van deze ‘tarator’, dus waarom niet? De ingrediënten zijn simpel en goedkoop, maar de smaak is op een lekkere manier anders. Echt een Voedselbankrecept van tante Dora: vertrouwde producten in bijzondere gerechten. Bovendien hoef je er niet voor te koken, dus blijft de keuken aangenaam koel.

Onze tarator maken we van karnemelk. In sommige versies van tarator wordt dikke (Bulgaarse!) yoghurt gebruikt, verdund met wat water. In andere versies gebruikt de kok karnemelk. Karnemelk is iets zuurder, en daardoor frisser. En waarom zou je aan dikke yoghurt water toevoegen, als karnemelk precies op de juiste dikte is? Wij gebruiken dus karnemelk.

Kamertemperatuur

Het is een koude soep. Je kunt de ingrediënten op kamertemperatuur verwerken en de soep later koelen. Wij vinden dat een beetje jammer, want tijdens het koelen verliest de komkommer toch iets van z’n vitaminen. Als je alle ingrediënten van tevoren goed koelt, dan kun je de tarator meteen na bereiden koel serveren, compleet met alle vitamientjes.

Traditioneel wordt tarator gemaakt met dille als kruid, maar ook andere kruiden zoals munt worden toegepast. Omdat de dille inmiddels in de meeste kruidentuintjes is uitgebloeid (zeg: verdord), gebruikten wij kruiden die onze zomer nog wel volhouden. Een paar blaadjes munt, enige sprieten bieslook, een blaadje basilicum en wat peterselie. Hoewel de ingrediënten van de klassieke tarator in kleine stukjes worden gesneden, gebruikten wij voor een deel de pureerstaaf. Je kunt ook een blender gebruiken. Daardoor krijgt de soep net iets meer binding, en worden de smaken beter met elkaar vermengd.

Voor vier royale porties heb je nodig:

  • een kleine of een halve komkommer, ongeveer 300 gram
  • een klein knoflookteentje
  • een liter karnemelk
  • verse kruiden, zoals munt, bieslook, basilicum en peterselie, fijngehakt samen ongeveer anderhalve eetlepel
  • een eetlepel olie
  • walnoten, fijngehakt een volle eetlepel
  • peper en zout

Stukjes

Schil de komkommer. Snij ongeveer een kwart ervan in kleine stukjes, en zet die apart als vulling van de soep. De walnoten hak je in kleine brokjes, en zet je eveneens apart. De rest van de komkommer snij je in relatief grove stukken, die je in de blender of in een mengbeker doet. Pers daar een teentje knoflook bij, voeg de olie, zout en peper toe, en ten slotte de karnemelk. Zet de blender aan, of steek de pureerstaaf erin. Net zolang blenden, tot er een egaal, enigszins gebonden, wit soepje ontstaat. Tot slot voeg je de komkommerstukjes, de fijngehakte walnoten en de fijngehakte kruiden toe. Niet meer blenden, maar goed omroeren met een lepel.

Daarmee in de echte Bulgaarse tarator helemaal klaar. Schep de soep in vier mooie kommen, strooi er eventueel nog wat fijngehakte peterselie over en geniet van een koel en verfrissend voorgerecht, dat ook heel goed bij een lunch past. Eventueel een stukje brood erbij, en je hebt een voedzaam maaltje. Tarator bevat verrassend veel groente, plus veel eiwitten en weinig vet. Duur is dit gerecht niet. Als je alles zelf moet kopen, dan ben je in dit seizoen net iets meer dan een euro kwijt. Als je iemand kent die komkommers kweekt, dan kan het voor nog minder geld.

LEES MEER:   Nog een koude soep, maar dan met een meer Zuid-Amerikaanse touch:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/gazpacho-van-komkommer-koude-soep-vegetarisch/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...