UIT ELKAAR GETROKKEN BRANDNETEL-PESTO ALS PASTASAUS (VEGETARISCH)  

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Zoals volgend recept met jonge brandnetel-uitlopers.

groene pesto

Pesto bestaat traditioneel uit veel verse basilicum, Parmezaanse kaas, pijnboompitjes, knoflook, olijfolie en eventueel wat zout en peper. De ingrediënten worden samen gepureerd. Pesto kun je bij vlees geven, of verwerken in pastasauzen. Je kunt ook van andere bladgroenten pesto maken. Bijvoorbeeld van brandnetels. Vandaag gaan we brandnetels gebruiken. Wees niet bang, het wordt echt lekker.

Normaal gesproken worden de ingrediënten van pesto gepureerd of gemalen. Dit keer laten we alles heel, en trekken de boel uit elkaar. Voor deze uit elkaar getrokken brandnetelpesto met pasta ( twee porties) heb je nodig:

brandnetel

  • vers geplukte brandnetels, ongeveer 75 gram; als je het echt niet durft, met die prikdingen, kun je ook 75 gram rucola nemen, maar het is een zwaktebod
  • een eetlepel geroosterde pijnboompitten (zie een eerder recept bij tante Dora) of zonnebloempitten
  • een flinke teen knoflook
  • ruim (olijf-)olie
  • eventueel enige blaadjes verse basilicum uit je kruidentuin
  • wat zout, peper en nootmuskaat
  • pasta, bijvoorbeeld tortellini (een pak verse tortellini met kaasvulling van 250 gram kost bij Xenos slechts € 1,25), of ongevulde pasta zoals tagliatelle (genoeg voor twee keer opscheppen)
  • eventueel wat Parmezaanse kaas, maar het is geen must
  • water om de pasta te koken

Oogst de brandnetels voorzichtig. De neven van tante Dora ontdekten een maaltje netels als onkruid op een ruig stukje in de tuin. Gebruik altijd huishoudhandschoenen, ook als je de brandnetels wast en snijdt. Zet de gewassen en grof gesneden prikplanten klaar in een schaal, waarna je de rubberen handschoenen weer gerust uit kunt trekken.

Rooster de pijnboom- of zonnepitten, snijd de knoflook heel fijn, en snijd de basilicum in dunne reepjes. Breng het water voor de pasta alvast aan de kook, want de bereiding van de pesto gaat heel snel. Als je de pasta in het kokende water doet, zet je meteen daarna een wokpan met ruim olijfolie op een niet al te hoog vuur. Wees niet zuinig met de olie, want die is een belangrijk onderdeel van de saus.

Stoof kort achter elkaar de knoflook en de brandnetel in de niet al te hete pan. De netel moet goed zacht zijn en slinken, dan prikt ‘ie zeker niet. Trek vervolgens de aangebakken brandnetesl uit elkaar met twee vorken of snij ze met een mes fijner. Doe er naar smaak peper, zout en nootmuskaat bij. Schep de tortellini of de andere pasta door de groente, en daarna op je bord. Verdeel de in reepjes gesneden basilicum en de pijnboompitjes over de pasta. Klaar!

Dora pesto uiteengetrokken

Je kunt er wat Parmakaas over strooien, en van een paar extra druppels olijfolie wordt deze pastasaus alleen maar lekkerder.

parmesanHeerlijke parmezaan,

Vaak gebruikt Neef Groen overjarige Goudse hiervoor.

oude-kaas Net zo lekker, maar anders van smaak en vaak wel goedkoper.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...