VANILLESUIKER

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Zo maakt Tante Dora zelf vanillesuiker, al gebruikt ze soms ook een zakje ( kunstmatige) vanillesuiker.

vanillesuiker

In sommige desserts en in zelfgemaakte warme chocolademelk mag het eigenlijk niet ontbreken: vanillesuiker. Ofwel: suiker, gearomatiseerd met vanille. Vanillesuiker kun je op twee manieren maken: met echte vanillestokjes, of met vanillinesuiker uit de zelfbakafdeling van de supermarkt.

Echte keukenprinsen en -prinsessen maken wel eens een pudding of taart met echte vanille. Vanille is de gedroogde zaadpeul van de tropische vanilleplant. Je snijdt de langwerpige vruchten in de lengte doormidden, en schraapt er de zaadjes uit. Die zaadjes worden gebruikt om de custard of de chocoladetaart een milde, aromatische vanillesmaak te geven. Het is een teken van culinaire kwaliteit, als je in je vanillepudding de zwarte puntjes van de vanillezaadjes ontdekt.vanillepeul

De overgebleven leeg geschraapte hulzen kun je soms meekoken, maar ook in een onsje gewone suiker steken. Er zit nog erg veel smaak in de peul. Al snel neemt de suiker het vanillearoma over van de peul. Hoe langer de vanille-peul in de suiker steekt, hoe sterker het aroma.

Daarvoor maalt Tante Dora zelf rietsuiker heel fijn en de al eerder gebruikte of afgekookte vanille-peulen stopt ze samen met haar fijngemalen suiker in een pot met een deksel. En elke keer vult ze het potje aan met gebruikte vanille-peulen en poedersuiker, zodat ze altijd een voorraadje van heerlijk naar vanille geurende suiker heeft staan.

Maar echte vanille is duur. Suiker, gearomatiseerd met kunstmatige vanille-essence is veel goedkoper. Je kunt deze zogenaamde vanilline in de supermarkt kopen bij de zelfbakproducten. Ook deze suiker kan men goedkoper gebruiken en toch vanillegeur in je gerechten krijgen. Giet een zakje vanilline-suiker in een kleine hoeveelheid gewone suiker. Mettertijd neemt de gewone suiker de vanillesmaak aan. Zoals gezegd: lekker in zelfgemaakte warme chocolademelk.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *