VEGETARISCHE AUBERGINESCHOTEL

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

aubergine 1

De eerste aubergines zijn rijp en worden binnenkort weer goedkoper. Hoera voor een smakelijke en goedkope groente die je werkelijk op duizend manieren kunt klaarmaken. Vandaag maken we een simpele aubergineschotel met blauwschimmelkaas. Voor vier porties heb je nodig:

AUBERGINESCHOTEL

  • twee middenmaat aubergines
  • twee middenmaat (rode) uien
  • een teentje knoflook, fijn gesneden
  • 150 gram blauwschimmelkaas
  • verse kruiden van het seizoen, zoals tijm, peterselie, rozemarijn en basilicum, fijngesneden
  • zout en peper naar smaak
  • olie om in te bakken

Dit is echt een razendsnel gerecht, dus het is wel handig als je alles van tevoren klaar zet. Snijd de aubergine in hapklare brokjes, en de uien in tamelijk grove repen. Doe eerst de ui in de pan en bak die glazig. Daarna komen de auberginebrokjes erin. Regelmatig omroeren, tot de aubergine zacht en enigszins glazig begint te worden. Doe er dan de fijngesneden knoflook bij en laat alles nog even doorstoven. Tegen het einde voeg je de verse kruiden toe. Neem de pan van het vuur.

Schep alles in een platte schaal, bijvoorbeeld een grote lasagneschaal. Verdeel de blauwschimmelkaas er in vlokjes overheen en schep ze door de groente. Het mag dure blauwschimmelkaas zijn, maar ook goedkope supermarktkaas doet het prima. Als je dat lekker vindt, mag het best een vlokje kaas meer zijn, hoor.

Je kunt de schotel even afbakken in een warme oven, maar in de zomer is het misschien prettiger om de kaas even in de magnetron te laten smelten. Twee of drie minuutjes op vol vermogen is genoeg om de kaas zacht tussen de aubergineblokjes te laten lopen. Opscheppen en serveren met (stok)brood. Niet duur, gemakkelijk te maken, en zonder vlees: win-win-win!Dora aubergineschotel

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...