VEGETARISCHE BOEKWEITPUNTJES MET ROMIGE CHAMPIGNONS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vaak gebruikt Tante Dora ingrediënten die sommigen tegenwoordig ouderwets vinden , zoals boekweit.

DSC01935

Al eerder presenteerde tante Dora een recept met boekweitgrutten. Er zit nog steeds genoeg boekweit in het pak, die erom vraagt om lekker te worden gemaakt.boekweit als graan Vandaag maken we boekweitpuntjes met romige champignons. Voor twee tot drie porties heb je nodig:

 • 70 gram boekweitgrutten (bijvoorbeeld van Koopmans)
 • 400 milliliter melk
 • twee eetlepels diepvries doperwten
 • een volle eetlepel geraspte, pittige kaas
 • peper, zout en nootmuskaat
 • een ei
 • paneermeel
 • 250 gram champignons (een bakje)
 • een sjalot
 • een teentje knoflook
 • driekwart bekertje crème fraîche (150 gram)
 • tijm, vers of gedroogd
 • olie om in te bakken

We gaan eerst een boekweitpap maken. Die wordt uiteindelijk zo dik, dat hij opstijft tot een stevige massa. Je moet deze boekweitpap enige tijd van tevoren maken, het liefst een uur of vier eerder.

Doe de boekweitgrutten, de diepvrieserwtjes, zout, peper en nootmuskaat samen met de melk in een pan. Bij voorkeur gebruik je een pan met antiaanbaklaag, en een houten lepel om de antiaanbaklaag niet te beschadigen. Zet de pan op een zeer matig vuurtje en begin met roeren.

Je zult er nu een kwartiertje bij moeten blijven, bij deze bijzondere boekweitgruttenpap. En het wordt heel hard en stevig roeren, dus bereid je maar voor op een kwartiertje keukengymnastiek!

Zodra de pap een beetje begint te puffen en blazen, zet je het vuur op het laagste pitje. Blijf constant roeren, want anders brandt het avondeten aan. In het begin, als de pap nog redelijk vloeibaar is, laat hij zich gemakkelijk roeren. Zodra het spul de dikte van brooddeeg begint te krijgen, wordt het hard werken. Laat alles tien minuten koken. Neem de pan van het vuur en roer de pittige kaas erdoor.

Bekleed een schaaltje met plastic folie.  Tante Dora  heeft een achthoekig schaaltje voor dit werk. Dat heeft het voordeel, dat je exact acht gelijkvormige puntjes uit de massa kunt snijden. Het plastic folie voorkomt dat alles aan het schaaltje plakt. Strijk de nog warme pap vlak met de achterkant van een lepel, die je met water een beetje nat hebt gemaakt. Laat de pap afkoelen, zet hem desnoods een tijdje in de koelkast. Zo wordt het uiteindelijk een stijve massa.Dora boekweitpuntjes 1 klein

Begin de eigenlijke bereiding met het schoonmaken van de champignons. Snijd de grote exemplaren in kleinere stukken, maar houd ze behoorlijk grof. Snijd de sjalot en de knoflook daarentegen zo fijn mogelijk. Doe olie in een tamelijk hete pan. Bak eerst de sjalot. Als die glazig is, doe je de champignons erbij. Zet het vuur niet te laag, anders stoven de paddenstoelen in hun eigen vocht. Je wilt dat ze echt bakken. Voeg op het laatst de knoflook toe, en bak kort mee.

Schep de crème fraîche door de champignons en zet het vuur laag. Kruid met peper, zout, nootmuskaat en vooral met tijm. Laat alles heel zachtjes doorwarmen en een beetje pruttelen. Af en toe roeren. Nu heb je je handen vrij voor de boekweitpuntjes.

Stort de stijve boekweitpap op een bord en snijd er acht punten van. Haal de punten door het geklutste ei, en wentel ze vervolgens door de paneermeel. Herhaal dat nog een keer, zodat er een flink laagje omheen zit. Bak de gepaneerde puntjes in een flinke bodem hete olie tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.Dora boekweitpuntjes 2 klein Serveer met de romige champignons. Met wat sla of rauwkost erbij heb je een compleet maal voor twee. Voor ongeveer anderhalve euro, dus lekker en voordelig. Zonder vlees!

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk...