WITLOFSALADE MET MANDARIJNTJES EN GEMBER

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

witlofDit is een simpele salade voor mensen die witlof gewoonlijk een beetje bitter vinden, maar die best wat gember lusten. Voor twee flinke porties heb je nodig:

  • twee struikjes witlof, het liefst met enigszins groene puntjes (groen ziet er nu eenmaal leuk uit in een salade)
  • een klein blikje mandarijntjes op sap
  • zes bolletjes stemgember (in gembersiroop uit een potje)
  • twee eetlepels van de gembersiroop
  • eventueel een beetje peper en wat fijngehakte peterselie

Snijd de witlof in dunne reepjes.

Als je de minder smakelijke harde stronk bereikt, snijd je de resterende witlof in vieren, waardoor je de harde kern er gemakkelijk uit kunt snijden. Daarna kun je van de resterende lofbladeren weer reepjes snijden. Zo gooi je bijna niets van de struikjes lof weg.

Was de witlofreepjes en slinger ze buiten droog in een schone theedoek. Of in een slacentrifuge, als je die hebt. Doe de lof in een schaal. Laat de mandarijntjes uitlekken in een zeef en doe ze bij de lof. Snijd zes bolletjes stemgember in kleine stukjes en verdeel ze over de salade. Als saus dienen twee eetlepels van de gemberstroop uit het potje stemgember. Goed door elkaar mengen en een minuutje laten staan, voordat je serveert. Eventueel afwerken met vers gemalen peper en wat fijngehakte peterselie.

Je oogst vast veel lof voor jouw lof, ook bij je kinderen. Geef deze witlofsalade vooraf, dan komen de aparte smaakjes des te beter tot hun recht. Eet daarna pasta of een rijstgerecht.

Je kunt deze salade ook variëren, bijvoorbeeld door in kleine stukjes gesneden appel onder de salade te mengen, in plaats van mandarijntjes.

mandarijntjes

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...