WITTE BONENSALADE MET CHORIZO

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Soms heeft Tante Dora slimme gerechten van neven en andere familie in haar kookschrift bewaard.

witte bonen

Dit is een recept van de vrouw van één van de neven van tante Dora, die het bedacht tijdens de drukke voorbereidingen van een verhuizing. Witte bonensalade met chorizo: sneller, gemakkelijker, smakelijker en voedzamer kan haast niet. Eet ‘m als voorafje, of als maaltijdsalade voor twee gewone of één heel grote eter.

Voor een schaal  waarvan je zeker twee keer royaal kunt opscheppen heb je nodig:

  • een potje witte bonen, uitlekgewicht 215 gram
  • 125 gram gesneden chorizo, de soort die je op brood kunt leggen
  • een middenmaat tomaat
  • een kleine sjalot
  • zongedroogde tomaten, bij voorkeur geweekt en zacht
  • alle verse kruiden die je in jouw kruidentuintje bij elkaar kunt plukken, of de gedroogde varianten ervan, zoals peterselie, basilicum en marjolein, niet al te fijn gesneden

Voor de vinaigrette:

  • een eetlepel citroensap, of een eetlepel azijn
  • twee eetlepels (olijf)olie
  • een klein teentje knoflook, uitgeperst
  • peper en zout naar smaak, eventueel een lik mosterd

Maak eerst de vinaigrette door het citroensap en de olie samen met zout, peper, knoflook en eventueel mosterd door elkaar te klutsen.

Beleg vervolgens de rand  van een mooie schaal of een mooi bord met de dunne plakjes chorizo, helemaal rondom, enigszins dakpansgewijs over elkaar gelegd. De hele rand van de schaal wordt zo bedekt met vleeswaar. Dat ziet er al lekker uit!

Haal de witte bonen voorzichtig uit de pot, zonder ze tot moes te drukken, en spoel ze af onder de kraan. Laat ze goed uitlekken. Snijd het sjalotje in dunne uienringen en de zongedroogde tomaten in reepjes. Als je nog wat chorizo overhebt, snij je die plakjes ook in repen.

Meng vervolgens de uitgelekte bonen met de verse kruiden, de uienringen, de reepjes chorizo en de zongedroogde tomaten , en spetter er de vinaigrette overheen. Goed omscheppen en de boel even aangenaam laten marineren.

Met een lepel deponeer je de bonensalade in het midden van de chorizoring, en versiert de bonenberg met partjes tomaat. Serveer de salade eventueel met een lekker stokbrood en een zomers glaasje wijn, als je dat van jezelf mag.

Dora witte bonensalade

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...