WORTELSALADE MET ROZIJNEN  

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Zoals volgend recept met winterwortels.

Hier een spotgoedkoop recept van tante Dora hoogstpersoonlijk, door haar hoogstpersoonlijk uitgevonden in de tijd dat ze er met de kinderen alleen voor stond, en echt geen cent te makken had. Haar kinderen vonden het lekker, met die rozijntjes en de honing in de saus. Voor een salade van drie porties heb je nodig:

  • drie kleinere of twee grote winterwortels
  • een volle eetlepel rozijnen

Voor de saus:

  • een eetlepel (olijf-)olie
  • een halve eetlepel azijn
  • een flinke theelepel mosterd
  • een flinke theelepel honing (of, als je geen honing hebt: een klein theelepeltje suiker)
  • een snuifje zout en wat peper naar smaak
  • eventueel wat verse peterselie of bieslook als garnering

Maak eerst het sausje, dan krijgen de smaken de tijd om aan elkaar te wennen. Doe de mosterd, de honing, de olie en azijn, en peper en zout naar smaak in een schaaltje. Klop alles goed door elkaar met een garde of een vork. Als je het goed doet, wordt deze honing-mosterdsaus een beetje dikkig.

Schil de winterwortels dun, eventueel met een dunschiller, en rasp ze op een grove rasp. Denk aan je vingers/nagels! Voeg de gewassen en bij voorkeur enigszins gewelde rozijnen ( gebruik oude kruidenthee daar bijvoorbeeld voor) toe. Giet de saus over de wortelrasp en schep alles goed door. Laat de boel even intrekken, een minuutje of drie is genoeg. Schik de salade op een mooie schaal, en garneer eventueel met wat verse gehakte peterselie en/of bieslook.

Naar smaak kan men er zo gewenst nog wat fijngeneden ui doormenegen.

Een salade die bijna niets kost, maar die smaakt als een koning.

geraspte-winterwortel-met-rozijnen

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...