ZELFGEMAAKTE APPELMOES (MET ROZIJNEN)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

appelmoes met rozijnen

Er is niets gemakkelijker dan appelmoes zelf maken. En vaak is het goedkoper dan het kant en klaar in een pot kopen. Appelmoes is zo’n gerecht dat vroeger, toen tante Dora nog een meisje was, nooit kant en klaar in een pot werd gekocht. Appelmoes maakte je zelf, van de appels van de appelbomen in jouw boomgaard, of in de boomgaard van je familie. Dit is een extra lekker recept, met rozijnen.

Voor vier kleine of twee grote porties heb je nodig:

Appels

  • vier redelijk grote appels, goudrenetten of een andere zoetzure appel
  • per appel een halve eetlepel rozijnen, gewassen en het liefst enigszins geweld
  • een mespuntje kaneel
  • een klontje boter
  • een theelepel suiker of vanillesuiker
  • een klein beetje water
  • heel, heel weinig zout

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in kleine stukjes. Doe ze in een pan, bij voorkeur een pan met antiaanbaklaag. Doe er de gewassen en gewelde rozijnen bij, plus het klontje boter, de (vanille-)suiker, de kaneel, een paar korrels zout en een scheutje water.

Zet alles op een heel laag pitje, en laat alles bijna ongemerkt gaar worden. Af en toe roeren. Als de appelstukjes uit elkaar beginnen te vallen, dan kun je ze voorzichtig prakken met een vork. Schep de massa weer om, en herhaal het prakken als dat nodig is. Let op het vocht. Niet teveel water toevoegen, want dan wordt de appelmoes te waterig. Maar het mag ook niet droogkoken, want dan gaat de smaak achteruit.

Na minder dan 15 minuten heb je een pannetje appelmoes met rozijnen. Geen glad gepureerde industrie-appelmoes, maar boer’n appelmoes met vlokjes zachte appel en het natuurlijke zoet van de rozijnen. Je kunt het zelfs warm eten, wat wel zo lekker is.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...